Adaptacija

Lek protiv arogantnosti - poniznost, milost i skromnost

Naslovna fotografija: www.dawnhuebnerphd.com

Arogantna deca stiču ideju da su bolja od drugih i žele da se uvere da svi to znaju. Njihovo ponašanje ima jedan cilj - uveriti se da druga osoba dobije poruku: „Ja sam bolji/a od tebe“.

Pročitajte više
Zašto deca škripe zubima u snu

Naslovna fotografija: www.pexels.com

Prizor deteta dok spava je ono što najviše razneži roditelje, osim, ako umesto zvuka ravnomernog disanja,  ne čuju škripanje zubima. Zvuk može biti tako intezivan, kao da neko noktima grebe po tabli, da vas može uplašiti da li će vam se dete probuditi bez ijednog zuba. U stvari, ova pojava je česta kod dece. Oko 20% mališana uzrasta do 11 godina pati od ovog poremećaja. 

Pročitajte više
Nekontrolisano mokrenje kod dece

Naslovna fotografija: iqacademylux.eu

ENUREZA (lat. enuresis) je ponavljano, nevoljno mokrenje tokom dana ili noći u krevet ili odeću u uzrastu kada deca obično uspostave kontrolu nad pražnjenjem bešike (nakon 4. – 5. godine). Dijagnoza enureze se postavlja ukoliko se nekontrolirano mokrenje pojavljuje redovno (barem dvaput nedeljno), tokom dužeg razdoblja (nekoliko meseci).

Pročitajte više
Naučite dete samokontroli

Naslovna fotografija: www.healthyforkful.com

Agresivnost je svako ponašanje čiji je cilj namerna povreda druge osobe. Ona se može javiti u obliku udarca, pljuvanja, grizenja (fizička agresija) ili u obliku uvrede ili pretnje (verbalna agresija). Agresivnost može biti takođe direktna i indirektna. Direktna uključuje: ruganje, ponižavanje, vređanje, kritikovanje, naređivanje i zahtevanje podređenosti, guranje, udaranje, čupanje. Indirektna je teže uočiva kao npr. namerno isključivanje djeteta iz grupnih igara, ogovaranje itd.

Pročitajte više
Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org