Nekontrolisano mokrenje kod dece

Nekontrolisano mokrenje kod dece

Naslovna fotografija: iqacademylux.eu

ENUREZA (lat. enuresis) je ponavljano, nevoljno mokrenje tokom dana ili noći u krevet ili odeću u uzrastu kada deca obično uspostave kontrolu nad pražnjenjem bešike (nakon 4. – 5. godine). Dijagnoza enureze se postavlja ukoliko se nekontrolirano mokrenje pojavljuje redovno (barem dvaput nedeljno), tokom dužeg razdoblja (nekoliko meseci).

Ako mokraća povremeno pobegne danju ili noću (a između su veći vremenski razmaci), nema potrebe za lečenjem jer se najčešće radi o promeni detetove rutine.

VRSTE

Enureza se deli na primarnu i sekundarnu.

Primarna enureza se odnosi na situaciju kad dete nije uopšte uspostavilo kontrolu mokrenja.

Sekundarna enureza nastaje naknadno – dete je uspostavilo kontrolu mokrenja, ali je ponovo počelo nevoljno mokriti. Najčešće se javlja u dobu od 5-8 godina.

Kontrola vršenja nužde – Deca se razlikuju po uzrastu kada počinju sama kontrolisati vršenje nužde te im pelene više nisu potrebne. Mnoga deca nisu spremna za vežbanje odlaska u ve-ce pre 3. godine.

UČESTALOST

♦   U uzrastu od 5 godina enureza se javlja u 7% muške i 3% ženske dece.

♦   U uzrastu od 10 godina u 3% muške i 2% ženske dece.

♦   U uzrastu od 18 godina učestalost je svega 1% populacije.

UZROCI

Više je uzroka enureze, te ih možemo podeliti na biološke-nasledne, emocionalne, socijalne i organske.

Biološki uzorci odnose se na porodičnu sklonost za enurezi. Oko 75% dece s enurezom ima rođaka u prvom kolenu koji ima ili je imao isti poremećaj. Ta deca počinju kontrolirati mokrenje u istom uzrastu kad i ti njihovi rođaci. Neka deca luče u snu manje hormona koji regulira zadržavanje vode u telu, i u kombinaciji s dubokim snom, dolazi do noćnog mokrenja.

Organski uzroci podrazumevaju postojanje bolesti mokraćnog sistema. Organski je uzrok prisutan u oko 10% dece. Organski uzroci mogu biti: infekcije mokraćnog sistema, šećerna bolest, prirođene malformacije urinarnog trakta, oštećenja donjeg dela kičmene moždine.

Emocionalni uzroci su reakcija na neugodne događaje kao što su prekid braka ili nesređen brak roditelja, rođenje brata ili sestre, smrt u obitelji, promena mesta boravka, boravak u bolnici ili bilo koja promena u detetovoj okolini koja je kod deteta izazvala osećaj nesigurnost ili druge negativne emocije.

Društveni uzroci odnose se na to kako je detetova okolina postupala u procesu sticanja navike kontrole mokrenja. Jesu li postupci roditelja, bake/dedova ili drugih osoba iz detetove okoline bili neprimereni – nasilni, prestrogi i netolerantni postupci poput “dresure”, ali i stalno govorenje o tome, obraćanje i ocenjivanje deteta prema tome je li se pomokrilo ili nije.

Isto tako, mogu je uzrokovati neadekvatni roditeljski vaspitački postupci, zanemarivanje potreba deteta, te nezanimanje za pokušaje uspostavljanje kontrole mokrenja.

UTICAJ NA DETETOVU SLIKU O SEBI

Dete koje ne kontroliše mokrenje, bilo u budnom stanju bilo za vreme sna, oseća se posramljeno. Taj se sram i postiđenost još više pojačavaju negativnim reakcijama okoline –  roditelji ili rodbina dete kažnjavaju i rugaju mu se. Važno je napomenuti da dete to ne radi svesno i svojevoljno te negativna povratna informacija iz okoline može jako štetiti detetovom samopoštovanju. Okolina se prema detetu ponaša negativno, a ono te reakcije ne može menjati (pošto ne mokri svojevoljno) što dovodi do osećaja bespomoćnosti.

S druge strane, dete osjeća poteškoću npr. prilikom odlaska na višednevne izlete s ostalom decom ili spavanje kod prijatelja, te ograničava svoje društvene aktivnosti.

TEMELJNA PRAVILA KOJIH SE TREBA PRIDRŽAVATI

♦   ne okrivljavati dete niti mu nametati grižu savesti zbog mokrenja u krevet – dete na to ne može uticati

♦   dete se zbog toga ne sme kažnjavati, a treba takođe osigurati da ga niko zbog toga ne ponižava i sramoti

♦   roditelji mlađe dece mogu zajedno s njima voditi dnevnik mokrenja te ga nagrađivati za svaku suhu noć nekom malom, simboličnom nagradom

♦   nakon posljednjeg obroka uzetog prije spavanja dete ne bi smelo piti

♦    dete se treba pomokriti neposredno pre spavanja

♦    posteljina se zaštiti plastičnim štitnikom koji se stavlja između prekrivača i madraca

♦   vežbe širenja mokraćnog mehura – dete treba pokušati povećati razmak između mokrenja tokom dana kako bi se mokraćni mehur proširio i naučio zadržati tečnost preko noći

♦   buđenje tokom noći, par sati nakon što je dete otišlo u krevet, radi mokrenja često se savetuje, ali je vrlo retko uspešno, a izaziva veliku neugodnost i detetu i roditeljima

LEČENJE

Ukoliko se primenom osvnovnih pravila ne postigne uspeh, posebno ako se radi o dugotrajnoj enurezi, lečenje se provodi alarmnim uređajima, lekovima i psihoterapijom. Međutim, ovim problemom potrebna je strpljivost. Ovaj je problem dugotrajan i frustrirajući, ali se obično rešava kako dete postaje starije.

Doktora (dečijeg urologa) je potrebno konzultirati ako dete počne nekontrolirano mokriti i po danu, ako se žali na peckanje pri mokrenju, gubi težinu, ima krv u mokraći ili ako se primete promene ponašanja i nedostatak samopouzdanja.

Različiti alternativni postupci kao što su biljni proizvodi od različitih trava, retko su delotvorni, a često skupi pa se treba suzdržati od bacanja novca na sumnjive proizvode koji obećavaju brz uspjeh, a leče sve od prehlade do karcinoma.

PROGNOZA

Na dugi rok je prognoza enureze povoljna jer ona u velikoj većini slučajeva prestaje tokom odrastanja, odnosno, deca je prerastu. Potrebno je mnogo strpljenja s roditeljima koji su obično vrlo zabrinuti. Poštovanjem osvnovnih pravila enureza prestaje kod 10% dece, a kod 20% nastupa poboljšanje. Preostali se slučajevi tokom daljnjeg vremena spontano reše.

Alarmni uređaj, lekovi i psihoterapija su potrebni u vrlo malom broju tvrdokornih slučajeva.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org