Zašto deca škripe zubima u snu

Zašto deca škripe zubima u snu

Naslovna fotografija: www.pexels.com

Prizor deteta dok spava je ono što najviše razneži roditelje, osim, ako umesto zvuka ravnomernog disanja,  ne čuju škripanje zubima. Zvuk može biti tako intezivan, kao da neko noktima grebe po tabli, da vas može uplašiti da li će vam se dete probuditi bez ijednog zuba. U stvari, ova pojava je česta kod dece. Oko 20% mališana uzrasta do 11 godina pati od ovog poremećaja. 

Bruksizam je medicinski termin za škripanje zubima (bočno kretanje vilice dok zubi su u kontaktu) i prekomerno stiskanje vilice. Pokreti su imitacija žvakanja, samo bez hrane u ustima. Mogu se javiti zajedno ili odvojeno, kao dnevna ili najčešće noćna (nesvesna) aktivnost.

Reč je o poremećaju sna, koji je istovremeno i odgovor na druge uzroke poremećaja sna. Postoji korelacija između škrgutanja zubima i opstrukcije gornjih disajnih puteva. Bruksizam  je prisutniji kod dece koja dišu na usta dok spavaju i hrču, kao i kod mališana sa uvećanim krajnicima. Epizode bruksizma traju oko 4 sekunde i javljaju se oko 6 puta na sat, većinom u REM fazi sna.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Mališani najčešće nisu sesni problema – jer se uglavnom javlja u fazi dubokog sna. Problem najčešće identifikuju braća i sestre koji spavaju i ustoj sobi, odnosno roditelji.

Na ovaj poremećaj mogu ukazati i neki znaci:

Deca se ujutru žale na bol u vilici i licu

Imaju problema sa žvakanjem

UZROCI BRUKSIZMA

Iako su rađena brojna istraživanja tačan uzrok ovog poremećaja  još uvek je nepoznat.

Kao i kod odraslih postoje mnogobrojni uzroci koji se mogu zanemariti ili pogrešno dijagnostikovati.

Jedna od teorija kaže da je škripanje zubima odgovor na bol koji se javlja kod izbijanja zuba. Deci treba vremena da se naviknu na osećaj da imaju zube u ustima. Zbog toga je ova pojava češća u fazi izbijanja mlečnih zubića i kasnije kada deca dobijaju stalne zube. Neravnomeran rast (kada zubi nisu poravnani ) takođe može biti uzrok.

Škrgutanje zubima se dovodi u vezu i sa neadekvatnom ishranom i endokrinim poremećajima. Moguće je i kod crevnih parazita.

Kao psihološki uzrok najčešće se navodi stres, napetost ili bes. Dete može da brine o promeni rutine (polazak u vrtić). Svađa sa roditeljima, bratom-sestrom, drugarima takođe može prouzrokovati ovu nesvesnu aktivnost. Primećeno je da deca koja su hiperaktivna češće doživljavaju bruksizam. Jedna  studija je pokazala da se problemi u ponašanju i škripanje zubima češće javljaju kod dece čiji su roditelji prijavili određene psihičke ili fizičke tegobe.

KOLIKO DUGO TRAJE?

Većina dece prestane da škripi zubima kada izgube mlečne zube. Nekada se ova poremećaj prolongira sve do adolescencije. Ako je psihološke prirode onda obično nestaje kad se otkloni uzrok.

SPREČAVANJE

Ako je bruksizam prirodna reakcija deteta na rast i razvoj u većini slučajeva ne može da se spreči. Škripanje zubima kao posledica stresa može se izbeći tako što ćete pomoći svom detetu da prevaziđe stres. Razgovarajte sa detetom - saznajte da li ga je nešto uznemirilo, da li strahuje zbog nečega? Takođe, savet je da se pred spavanje praktikuju mirnije aktinosti. Uspostavite određenu rutinu : tuširanje, čitanje priče - odlazak na spavanje. 

DA LI JE ŠKRIPANJE ZUBIMA LOŠE ZA DETE?

U većini slučajeva škripanje zubima zvuči gore nego što zapravo jeste. Bruksizam najčešće prođe bez posledica, osim što neprijatan zvuk smeta ostalim članovima porodice. Većina dece preraste ovaj poremećaj bez dodatnih intervencija. Pratite ponašanje mališana i povremeno ih odvedite na pregled. Ako je problem neravnomeran rast zuba stomatolog ih može ispolirati da se uklapaju bolje. Ozbiljnije komplikacije su oštećenje zubne gleđi, osetljivost zuba na promenu temparature, glabolje ili bol u vilici. U slučaju ozbiljnih oštećenja preporučuje se zaštitno sredstvo -  plastična navlaka koja sprečava trenje tokom sna. Prilikom odabira ovog „noćnog čuvara“ vodite  računa da bude napravljen od odgovarajućeg materijala i da bude udoban.

U retkim slučajevima, kada dete ima problem sa spavanjem ili se ponaša na drugačiji način stomatolog ili lekar može predložiti dodatnu procenu kako bi se otkrio uzrok i predložio odgovarajući tretman.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org