Puna kutija kreativnosti

Puna kutija kreativnosti

Naslovna fotografija: www.guidingcompasscounseling.com

Suprotno mnogim igračkama na tržištu izrađenim od plastike ovaj prirodni materijal za oblikovanje i stvaranje podstiče dečiju kreativnost i razvoj fine motorike. Sve što vam treba za igru je malo vode i mašte.

Nedavno su se na našem tržištu pojavili potpuno prirodni materijali  od kojih se na jednostavan način mogu praviti različite figure i slike. Napravljeni od kukuruznog skroba i prehrambenih boja na prvi pogled podsećaju  na smoki u boji, spakovan u kutije ili kantice različitih veličina. Delovi se lako oblikuju prstima ili seku, zatim se malo navlaže i spajaju u celinu. Kreativne mogućnost su beskrajne. Na ovaj način možete ukrasiti crteže, predmete, napraviti različite životinje ili tematske celine: farma, džungla, more, princeze, dinosaurusi i mnoge druge.

Nekada su deca  sama pravila igračke od prirodnih materijala, mašte i kreativnosti.  Danas mališani lako dolaze do njih. Sobe su im pretrpane „TV artiklima“  iz omiljenih crtaća. Mana ovih sintetičkih proizvoda je što  za decu nemaju emotivnu vrednost pa ih se brzo zasite i zaborave. Uključivanje roditelja i zajedničko stvaranje daje igri novu dimenziju. Jača se veza između detata i roditelja, a igračka ima veću vrednost  jer podseća na one koji su je izradili. Stvarajući igračku dete unosi i deo sebe u nju.

Zato što je lako igrati se ovim kockicama od kukuruza i stvarati, deca se osećaju uspešno i  zadovoljno.  Idealni su za veće grupe dece jer podstiču fokusiranu igru, pomažu da se razvije pažnja. Za postizanje određenog cilja potrebna je istrajnost i upornost. Deca se susreću sa određenim poteškoćama i izazovima ali i uče da rešavaju probleme i razvijaju maštu.  Stvarajući različite oblike oni spontano prelaze sa dvodimenzionalne na trodimenzionalnu kreativnost.

U svetu su ove „ zelene“ ekološke igračke već nekoliko godina u trendu. Prednost je što se materijal može koristiti više puta. Nakon igre delovi se jednostavno razdvoje i odlože, a iza mališana ne ostaje nered kao što je ugaženi plastelin ili fleke od gline.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org