Lutka do lutke i u lutki lutka

Lutka do lutke i u lutki lutka

Naslovna fotografija: www.amazon.com

Drvena, oslikana lutka babuška (bakica) ili matrjoška (pravilniji izraz jer je igračka osmišljena kao majka a ne kao baka) jedan od najpopularnijih suvenira Rusije, koji danas možete kupiti bilo gde. U tradicionalnoj nošnji svetlih boja, napravljena od drveta lipe, jasena ili breze, lutka je, pre sto godina, osmišljena kao igračka za decu, po ugledu na jednu japansku igračku, a ne kao suvenir po čemu je danas poznata.

Punačka lutka jedinstvena je po tome što u sebi „krije“ još nekoliko, najčešće pet, manjih lutkica uklopljenih jedna u drugu i zbog toga je posebno zanimljiva. Ova igračka „raste“ sa vašom decom. Njom se mogu igrati mališani različitog uzrasta na više načina.

Dvogodišnjaci obožavaju predmete koje se otvaraju i zatvaraju.Vole da vade i vraćaju stvari na mesto. Njima će biti interesantno da rastavljaju babušku do najsitnije i ponovo je sastavljaju. Napravljena od prirodnog i čvrstog materijala igračka je vrlo pogodna za decu ovog uzrasta. Ako je najmanja babuška (koja simbolizuje dete i prva se pravi) suviše sitna sklonite je sa strane dok dete ne prevaziđe fazu ubacivanja predmeta u usta. Kasnije, deci će biti zanimljivo da broje koliko ima lutkica i da ih ređaju po veličini.

Istraživačke igre su interesantne mališanima oko 5-6 godine. Rasporedite babuške svuda po stanu i klinci će ih rado tražiti uz vaše „toplo-hladno“ instrukcije. Kada dete nauči da čita, igru možete obogatiti tako što ćete u svaku lutkicu ubacite po jedno slovo, zadatak je pronaći sve lutkice i sastaviti zadatu reč.

Čašćenje slatkišima može biti avanturistička potraga za skrivenim blagom. U svaka lutku stavite uputstvo kako stići do sledeće babuške, konačno, u poslednjoj uputite dete gde da traži skriveno blago, odnosno slatkiše. Mališanima će se toliko dopasti ova igra da će iznova i iznova tražiti da im priređujete potragu za blagom i uživaće mnogo više i igri nego u „osvojenom plenu“.

Ako  vam kuću „okupira“ veći broj drugara, najbolje je da im organizujete neke mirne igre. Iskoristiti  babuške tako što ćete u svaku lutkicu ubaciti papir sa imenom životinje. Svako dete izvlači po jednu lutku i ima zadatak da imitira životinju koju je dobio – ostali mališani pogađaju o kojoj životinji je reč.

U Rusiji veruju da Babuška donosi blagostanje u porodicu,  razlog više da je imate i vi.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org