”MAMA, HOĆU PSA!”

”MAMA, HOĆU PSA!”

Naslovna fotografija: unsplash.com

Odrastanje uz kućnog ljubimca u svakom slučaju ima brojne prednosti i deluje pozitivno na detetov razvoj. Kućni ljubimac pomaže detetu da razvije osećaj nezavisnosti, nužan za sazrevanje i sticanje osećaja odgovornosti. Stvaranjem pozitivnih osećaja prema kućnom ljubimcu, dete stiče samopouzdanje koje mu pomaže u kasnijim odnosima s drugim ljudima. Brigom o kućnom ljubimcu uči biti odgovorno. On mu je često i najbolji prijatelj, sluša njegove tajne i misli. Preko svog ljubim

RAZMISLITE PRE NABAVKE KUĆNOG LJUBIMCA:

Početna želja za kućnim ljubimcem može brzo splasnuti, stoga nemojte žuriti. Zapitajte se kako je dete došlo na ideju da želi ljubimca? Kako reaguje kada npr. vidi psa na ulici? Poznaje li nekoga ko ima kućnog ljubimca? Priča li rado o vlasnicima pasa? Voli li priče o životinjama? Zanimaju li ga i knjige o životinjama? Ako je potvrdan odgovor na većinu pitanja, onda dete veroatno zaista želi kućnog ljubimca.
Budite svesni da će ipak, bez obzira koliko dete obećalo, većina brige o kućnom ljubimcu pasti na vas, zbog toga što mala deca nisu u stanju voditi kompletnu brigu o ljubimcu.
Razmislite da li je vrsta ljubimca koju dete želi prikladna za vaš dom, vašu porodicu i stil života? Koliko vremena vi i dete imate za brigu oko kućnog ljubimca svakoga dana? Imate li dovoljno prostora za njega? Koliko je novca potrebno za svakodnevnu negu, prehranu i posete veterinaru?
Ako je u pitanju pas i želite da je dete uz njega sigurno, raspitajte se koje su rase dobre za decu, a koje nisu. Ali imajte na umu da je rasa psa samo jedan od faktora koji utiče na temperament i ponašanje. Najbolji su dobro socijalizirani, dresirani psi, koji imaju odgovarajuću prehranu, smeštaj i veterinarsku brigu, te primaju dovoljno pažnje.
Postoje i drugi prikladni ljubimci za vašu obitelj. Npr. ribe (za mlađu decu), zamorci, hrčci, ptice, kunići, mačke…

U KOJOJ STAROSTI KOJA ŽIVOTINJA?

Iako mnogi stručnjaci smatraju da dete treba imati najmanje 6 godina prije nego kućni ljubimac stigne u kuću, svaki roditelj najbolje sam može prosuditi koliko je njegovo dete zrelo za takvu odgovornost. Ako smatrate da je vaše dete spremno na kućnog ljubimca, najpre ga upoznajte s nekim ljubimcem vaših prijatelja i pratite ponašanje deteta. Deca mlađa od 3 do 4 godine nemaju sposobnost samokontrole (npr. agresivnih impulsa), pa moraju biti pod nadzorom kada su sa životinjama. Deca mlađa od 10 godina ne mogu samostalno brinuti o većim kućnim ljubimcima (psima i mačkama). Svaki roditelj treba da nadgleda brigu o kućnim ljubimcima, čak i onda kada smatra da je dete zrelo da se samo brine za njega.
Najbolji način za učenje brige o kućnim ljubimcima je da im sami poslužite kao primer. Neka pravila postavite čim kućni ljubimac dođe u kuću. Naučite dete kako pravilno primiti, držati i maziti životinju. Objasnite im da se životinja ne sme vući za rep, uši i sl. Ako neke aktivnosti oko brige možete vršiti samo vi, uvek uključite i dete, objašnjavajući šta i zašto radite.

KADA JE KUĆNI LJUBIMAC STIGAO KUĆI…

Utvrdite još jedanput koja su zaduženja pojedinih članova porodice oko brige o kućnom ljubimcu, dosledno ih ispunjavajte i neka vam svima predstavljaju radost, a ne opterećenje.
Vrlo je važno da su kućni ljubimci pod stalnom veterinarskom brigom (redovita cijepljenja, preventiva protiv crevnih parazita, sredstva protiv buva i krpelja… )
Brinite se da prehrana bude redovna i pravilna (preporučuje se gotova hrana sa pravilnim odnosom vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i svega što je potrebno za rast i razvoj vašeg ljubimca)
Redovna higijena, kako ljubimca, tako i njegovog životnog prostora (redovno češljanje, po potrebi šišanje, kupanje, promena peska za mačke, slame za kuniće, hrčke ili zamorčiće, takođe su vrlo bitni.

Kućni ljubimci su živa bića – treba im puno njege, pažnje i ljubavi. Uzmite u obzir sve ove pretpostavke i omogućite detetu i kućnom ljubimcu srećan život u vašoj porodici.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org