Mačka u kući i zaštita zdravlja

Mačka u kući i zaštita zdravlja

Naslovna fotografija: www.amazon.com

Razapeta sam mišljenjima iskusnih i neznalica. U terminu sam za roditi prvu bebu, a prvi put imamo i macu. Svašta sam pročitala po forumima, no interesuje me konkretno šta bi trebala uraditi kao prevenciju kod mace koja je stara nepunih godinu dana. 

Kako bi zaštitili ukućane od bolesti koje se sa životinje mogu da prenesu na ljude (zoonoze) mačku je potrebno redovno tretirati sredstvima protiv spoljnih i unutrašnjih parazita.

Konkretno, uz ampule protiv spoljnih parazita mački bi trebalo 3-4 puta godišnje dati tabletu protiv unutrašnjih parazita, npr Pratel. Iako neke kućne mace ne izlaze na otvoreno, moguće je da s uzročnicima parazitoza (ili njihovim razvojnim stadijumima) dođu u kontakt preko obuće ukućana. U tom smislu Vam preporučam da maci ograničite kretanje po hodniku jer su one vrlo zainteresovane za mirise koje donosite na obući i gotovo uvek će nakon mirisanja nastojati Vašu obuću obeležiti svojim mirisom trljajući lice pa i cijelo tjelo o obuću.
 
Sledeći vrlo bitan faktor u zaštiti ukućana je ishrana mace isključivo termički obrađenom hranom, odnosno nepuštanja životinje na otvoreno bez nadzora kako ne bi bila u prilici sama loviti. Gotove hrane za mace koje možete kupiti u prodavnicama su idealan izbor.
 
Kako koža i sluznice živih bića nikad nisu sterilne (i ne trebaju biti) treba uobičajenim higijenskim postupcima, kao što je redovno češljanje ili uklanjanje nečistoća sa lica ili drugih delova tela, održavati kožu u stabilnom stanju. Sve promene u smislu perutanja, crvenila, pojačanog opadanja dlake, nakupljanja sekreta oko očiju, usta ili nosa te u području urogenitalnih otvora treba pregledati veterinar.
 
Čišćenje mačjeg VC-a treba da bude svakodnevno, a preporučam Vam da pri tom koristite rukavice. Svakih 10-tak dana mačji vc i lopaticu biste trebali temeljno oprati i dezinfikovati (npr Cetavlonom).
 
Veoma je bitno zaustaviti mace u svakom pokušaju da se penju po stolu, na sudoper ili mesta koja su namenjena ishrani i toaleti.
 
I još samo jedan detalj, ne dozvolite maci da Vas ili ukućane liže po licu jer macama jezik služi za toaletu celog tela.

 

Izvor: pet-centar.hr

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org