Hrčak kućni ljubimac

Hrčak kućni ljubimac

Naslovna fotografija: myperkypet.com

Hrčak kao kućni ljubimac veoma je popularan poslednjih godina. On gotovo da se gaji u jednakom broju kao i psi i mačke, s tim što hrčak kao kućni ljubimac ne može nikako živeti zajedno sa pomenutim životinjama, jer mu u suprotnom preti opasnost da bude njihov dezert posle činije toplog mleka. On je i više nego umiljat, a ne treba da brinete ako mislite da ćete imati problem sa njegovim pripitomljavanjem.

POREKLO Poreklo hrčka zavisi od rase. Rasprostranjeni su u evroazijskom području gde naseljavaju pustinje, stepe i rečne pojaseve. Navodi se da je prvog hrčaka u Evropu doneo britanski zoolog George Waterhouse 1829. godine, koji je malog glodara slučajno pronašao u sirijskom gradu Alepu i nazvao ga zlatni hrčak. Sve do 1930. godine verovalo se da je hrčak izumrla vrsta, kada je u sirijskoj pustinji otkriveno leglo hrčaka. Od tog vremena, ovaj sićušni glodar kratkog repa i velikih obraza počinje da se uzgaja kao kućnji ljubimac.

TOPLI DOM Hrčka je najbolje držati u kavezu dimenzija, najmanje 60 x 50 x 40 cm. Dno kaveza treba da bude prekriveno piljevinom, a mogu se koristiti i zgužvani komadi običnog belog papira. Nije preporučljivo koristiti novinski papir zbog štamparske boje koja je veoma otrovna. U kavezu treba da bude još i kućica, bočica za vodu, posuda za hranu, točak i ostale vrste igračaka za glodare. Mesto na kojem hrčak vrši nuždu treba da se čisti svaki dan. Kavez se jednom nedeljno detaljno očisti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba dobro isprati. Kavez treba da bude na stabilnom mestu, kako bi se sprečio pad. Treba obratiti pažnju da ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili u blizini radijatora. Takođe, važno je izbegavati promaju i visoku vlažnost.posavetujte se sa radnicima nekog od pet shopova. Ako niste dovoljno upoznati i sami se odlučite za neki svoj stari akvarijum od čega ćete nešto da imrovizujete, vrlo lako se može dogoditi da on ne bude dovoljno dobro osiguran, pa da vam hrčak pobegne.

ISHRANA Hrčak obožava da jede semenke svih vrsta, ali i korenasto povrće. U pet shopovima ih možete kupiti, ali se tamo i posavetovati šta je to što biste i sami mogli da mu pripremite. No, veliki je obožavalac voća poput jabuke i banane. Nikako mu ne smete davati ostatke svoje hrane, kao ni šećer. A ako se pitate koliko ovaj mali stvor može pojesti, reč je o 20 grama hrane, što će reći jedna supena kašika.Veoma je je važno da uvek ima sveže vode.U terarijum mu obavezno ubacite parčence drveta na kome će oštriti svoje zubiće i tako se istovremeno i igrati, ali i snabdevati mineralima.

TEMPERAMENT Hrčak je jedna prava spavalica kada je u pitanju dan, ali je zato noću hiperaktivan. Ako poželite da se poigrate sa njim baš u vreme kada spava, suzdržite se i nemojte ga buditi. Time ćete mu narušiti bioritam, što će vrlo loše uticati kako na njegovo raspoloženje, tako i na zdravlje.Mazite se sa njim i dopustite da se penje svuda po vama. Na taj način ispoljava svoju ljubav i sreću. On vas neće ugristi osim ako ga naglo ne probudite, povredite ili ga prekinete usred obedovanja.Izuzetno su radoznali, vole da njuškaju i istražuju, a pravi majstori da nestanu i da se zavuku između nameštaja u stanu pa je dobro biti u blizini i pratiti njihovo kretanje. Pogodniji su za stariju decu koja mogu adekvatno brinuti o njima. Očekivani životni vek hrčka iznosi dve do tri godine.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org