Ribice - nečujni kućni ljubimci

Ribice - nečujni kućni ljubimci

Naslovna fotografija: all-free-download.com

Gajenje ribica kao kućnih ljubimaca je ne samo odgovornost i obaveza, već može donositi i veliko lično zadovoljstvo. Njihovo prisustvo smanjuje napetost i unosi mir i spokoj u atmosferu doma. Akvarijum sa ribicama je idealan posebno za one koji nisu nikada imali kućnog ljubimca.

Akvaristika, odnosno gajenje, negovanje i podizanje ribica i vodenih biljaka, živog sveta, ispod površine vode poznato je već vekovima. Za preteče današnje akvaristike smatraju se Kinezi i Japanci. Oni su prvi stvorili prirodne uslove u akvarijumu, a ukrasne ribice u vrtnim bazenima i manjim veštačkim jezerima su postale važan deo uređenog prostora oko kuće u tom delu sveta.

Akvaristika je hobi u stalnom usponu koji može doneti uživanje u novom mikrosvetu koji sami kreiramo i održavamo. Akvarijum sa ribicama može postati i zanimljiv estetski ukras u domu.Ako ste rešili da se bavite akvaristikom za početak, najbolje je da nabavite ribice koje ne zahtevaju veliku pažnju i negu. Početnicima se preporučuju cipranide i percide koje su veoma živahne, ne zahtevaju komplikovanu negu i nemaju potrebu za većim instalacijama. Tek kada se ovlada zakonitostima zajednica ukrasnih ribica i kada se u potpunosti shvate osnove biotičkih i abiotičkih faktora životne sredine u akvarijumu, može da se pređe na gajenje ribica kojima su neophodni grejač i filter.

Kada birate ribice za akvarijum rukovodite se pre svega svojom željom za vrstom. Ali, uvek vodite računa o tome da li imate i da li ćete moći da im obezbedite sve neophodne uslove.Pri kupovini ribica treba se informisati i o njihovim osobinama i sklonostima. Neke vrste kao što su razne vrste "čistača" i muljaši (koridorasi) žive na dnu, pa im zato treba obezbediti šljunak, korenje, biljke. Neke vrste kao što su zebrice, ksifoi, gupike, više vole sredinu akvarijuma i retko se spuštaju na dno. Uvek morate uzeti u obzir i činjenicu da se određene vrste ribica međusobno ne slažu.

Životni vek većine vrsta ribica traje maksimalno do tri godine. U akvarijumskim uslovima, kada su oni optimalni, ribice duže žive nego u prirodnoj sredini, mada je u praksi često obrnuto. Nedostatak žive hrane ili korišćenje zamrznute hrane, česti mrestovi i pogoršani hemijski sastav vode skraćuju njihov život na godinu dana, odnosno neki mesec duže ili kraće.

Feng šui, drevna kineska veština, preporučuje da se akvarijum sa zlatnim ribicama drži u dnevnoj sobi jer stvara opuštenu i smirujuću atmoferu. Reč riba na kineskom jeziku znači višak, suvišak, dodatak pa otuda i verovanje da akvarijum sa zlatnim ribicama može poboljšati finansije.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org