U kojim situacijama je deci potrebna naša pomoć

U kojim situacijama je deci potrebna naša pomoć

Naslovna fotografija: citywise.org

Pripremajući decu za vrtić i školu postepeno ih učimo da se samostalno oblače, jedu, odlaze u toalet, peru ruke. Osamostaljivanje je preduslov za odvajanje deteta od roditelja. Ipak, postoje situacije kada, bez obzira što vam se čini da to oni mogu sami, treba im naša pomoć.Evo nekih „mama će“ situacija.                                

Pranje zuba - Pravilno i temeljno pranje je veoma važno za očuvanje zdravlja zuba .To što će se mališanima menjati mlečni zubići ne znači da ne treba pravilno da ih neguju. Naprotiv, karijes mlečnih zuba je česta pojava upravo zbog loših navika i nedovoljne nege. Sve do polaska u školu deca nisu dovoljno vešta da samostalo operu zube ( umesto da ih trljaju nekada samo drže četkicu u ustima). Čak i kada to rade samostalno treba ih kontrolisati jer u tom uzrastu ne mogu dovoljno ozbiljno da shvate ovu obavezu. Zato im je potrebna pomoć - naročito za pranje zuba pre spavanja.

Obuvanje rolera - Da bi vožnja bila bezbedna važno je da roleri dobro prijanjaju uz nogu (dovoljno čvrsto zategnuti) da  bi se fiksirao skočni zglob. Ako pertle, čičak traka ili kopča nisu dovoljno zategnute postoji opasnost da dete pri nezgodnom pokretu izvrne zglob. Sa druge strane  prezategnute rolere dete neće moći da vozi, biće mu neudobne  a moguća je pojava i crvenila i iritacije kože.

Pomoć da izduvaju nos kad su prehlađeni-U ovim trenucima veoma je važno da izbace sekret iz nosa. Naizmenično duvanje jedne pa druge nosnice deci nije tako jednostavnio kao nama odraslima. Umesto toga oni se trude da što jače „dunu„ što može prouzrkovati  krvarenje iz nosa. Pomozi te im da nežno izduvaju sav sekret i naučite ih da nakon upotrebe maramicu obavezno bace u kantu. 

Kupanje -najveći broj povreda mališana u kući dešava se u kupatilu u kadi. Opasnosti su višestruke: vrela voda, klizav pod. Sve do polaska u školu deci je potrebna pomoć pri kupanju-tuširanju. Čaki i kada insistiraju da to rade samostalno, objasnite im zašto je neophodno da vi sve vreme budete prisutni. Osim toga, na dno kade postavite podlogu koja će sprečiti da se dete okliza. Podrazumeva se da ste isključili bojler, sklonili fen i brijače. Pranje kose, pogotovu duge, takođe je „mama će“ posao.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org