Da li je ptica dobar izbor za kućnog ljubimca?

Da li je ptica dobar izbor za kućnog ljubimca?

Naslovna fotografija: www.pexels.com

Kada dete poželi da deo porodice postane i kućni ljubimac, a stručna literatura kaže da je to dobro za njegov razvoj, jedino što Vama preostaje je da izaberete koja životinja će to biti. Ako su ribice nedovoljno inspirativne vašem mališanu, a mačka i pas velika obaveza za vas, možda razmišljate o kupovini ptice. Pre nego što se uputite u najbliži PET SHOP evo šta bi trebalo da znate o ovim pernatim ljubimcima.

Želite li kućnog ljubimca koji grize? 

Sve ptice kućni ljubimci grizu. Ako odlučite da nabavite jednu pripremite se na to da će biti ugriza manje ili više bolnih. To ne znači da su sve ptice agresivne. U stvari, ptice koriste kljun kao treću ruku kada hvataju stvari i penju se, ako im ispružite prst verovatno će vas ugristi. To prirodno ponašanje mališani  lako mogu pogrešno protumačiti kao znak da ih ptica ne voli. Sa druge strane, čak i one pitome ptice mogu pokazivati agresivno ponašanje kada su bolesne ili imaju hormonske poremećaje.

Da li ste spremni da čistite veliki nered?

Mnogi roditelji pogrešno pretpostavljaju da su ptice, zbog toga što žive u kavezu, čistije i lakše za održavanje od mačke ili psa. Istina je da su ptice neuredne, to je prirodni način njihovog ponašanja. Ipak, u kućnom okruženju higijena je od suštinske važnosti da bi se izbegli zdravstveni problemi. Za ovim pernatim ljubimcima moraćete svakodneno da usisavate, odnosno nekoliko puta u toku dana čistite ostatke od hrane oko kaveza. Ako vam je i sama  pomisao na to mrska, a deca nisu dovoljno odrasla da preuzmu tu dužnost, onda ovo nije pravi ljubimac za vas.  

Ovaj ljubimac je bučan

Samo neke ptice mogu da pričaju ali sve mogu da krešte, ciče, grakću ili ispuštaju krike.Vaša ptica će verovatno proizvoditi najrazličitije tonove ali to ne može uvek biti u vreme kada želite da ih čujete. Papagaji su posebno bučni i ne preporučuju se onima koji žive u stanovima. Osim toga ptice su ranoranioci – bude se sa prvim zracima sunca pozivajući vas da ih nahranite. Razmislite da li se njihov ritam poklapa sa vašim načinom života.

Troškovi

Posedovanje ptice može biti skupo, što pre svega zavisi od vrste. Veće ptice obično imaju višu nabavnu cenu, a zahtevaju i veći i skuplji kavez kao i dodatnu opremu. Neke vrste mogu da žive veoma dugo ( i do 50 godina) a vi ćete sve vreme biti odgovorni za njihovo hranjenje, smeštaj i redovan godišnji pregled  kod veterinara kao i intervencije u slučaju bolesti. Ove usluge mogu da koštaju isto koliko i vaša poseta lekaru.

Imate li vremena za druženje sa ljubimcem?

Nekim vrstama potrebno je vreme izvan kaveza i vaša pažnja dok su druge nezavisne i radije se druže sa još jednim predstavnikom svoje vrste. Da biste bili sigurni da će vaš ljubimac ostati zdrav i srećan razmislite koliko vremena možete da mu se posvetite pre nego što odlučite koju vrstu želite da kupite. U suprotnom završićete sa ljubimcem koji je tužan ili na drugi način problematičan. Može se desiti da je ptica pitoma u vašem društvu ali da ne toleriše druge ljude - ponaša se agresivno. Neke vrste su sklone da se isključivo vežu za jednu osobu (onu koja se brine o njoj). Ako kupujete pticu za porodicu onda je važno da svi članovi dele obaveze i ravnomerno učestvuju u brizi.

Udomljenje ptice može da iziskuje promene u vašem domu

Recite zbogom mirisnim svećama, uljima i osveživačima vazduha. Ptice imaju izuzetno osetljiv respiratorni sistem. Ova mirisna isparenja štetna su po njihovo zdravlje. Dim cigareta, takođe, podjednako je loš za vašu pticu kao i za vas (ako ne i gori). Pušenje u prostoriji u kojoj je ptica može narušiti njihovo zdravlje. Možda ćete morati da se otarasite i nekih kućnih biljaka jer su toksične, pa ako ih jede ptica može da ugine.

 

KAKO ODABRATI PERNATOG LJUBIMCA

Postoje, doslovno, stotine različitih vrsta ptica, svaka sa svojim predivnim bojama i osobenostima. Od svih ovih ptica, međutim, vrlo malo se preporučuje za domove sa malom decom. Preporuka je da izaberete pticu koja je kompatibilna sa vašom porodicom, budžetom i načinom života. Po pravilu veća ptica znači i veća obaveza.Velika ptica može se istinski sprijateljiti sa porodicom u kojoj živi ali su one često glasnije, prave više nereda i zahtevnije su u pogledu uslova. Iz tih razloga početnicima vlasnicima se preporučuje da nabave malu ili pticu srednje veličine. Sledeće pitanje je da li želite pticu koja je voljna da izađe iz kaveza i druži se sa vama ili biste radije kućnog ljubimca za gledanje, ali ne i za dodirivanje. Različite vrste se različito ponašaju i imaju različite sklonosti.

Predstavljamo vam neke od nih.

Kanarinac je poznat po lepom pevanju. Nije zainteresovan da napušta kavez, a ne voli ni da ga deli sa  drugom pticom. Briga o njemu svodi se na hranu, vodu i čišćenje, bez obaveze druženja sa njim. Preporučuje se onima koji nemaju vremena za svog ljubimca. Živi u proseku 15 godina.

Zebe su, takođe, „zahvalan“ ljubimac. Vole da su u društvu druge Zebe. Iako su u paru nisu previše bučne, ne prave veliki nered. Jedino im je potreban veći kavez kako bi mogle da lete, a vi ste oslobođeni druženja, osim što ih hranite i čistite za njima. Ove ptičice žive oko 7 godina.

Tigrica, ovo je divan ljubimac-papagaj poreklom iz Australije. Ova ptica može biti najbolji prijatelj vašem detetu, ali je potrebno vreme za pripitomljavanje i upoznavanje. Jačina njenog zvuka je uglavnom niska, mada umeju i da ciče a neki čak i da govore. Reč je o zahtevnijem ljubimcu. Pre svega potrebna je redovna veterinarska nega, raznovrsnija hrana i bogatije opremljen kavez (igračke su imperativ) . Tigrice su zahtevne i u pogledu vaše pažnje, potrebno im je da neko vreme provedu izvan kaveza i da se druže sa vama.Vole da ih nosite, mazite, komunicirate sa njima, a ako ih dobro negujete živeće oko 15 godina. Dakle, ostaju tu i kada deca porastu pa treba računati i na to.

Dijamantski golub je manji u odnosu na svoje rođake. Može se pripitomiti ali više uživa u društvu drugih golubova. Nije previše zahtevan-kao neke vrste papagaja ali mu treba dovoljno veliki prostor (širok i visok) i društvo još jednog goluba. Žive od 12-15 godina.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org