Da li je najbliži vrtić i najbolji

Da li je najbliži vrtić i najbolji

Naslovna fotografija: en.wikipedia.org

Nakon donošenja odluke da dete upišete u vrtić javlja se nova nedoumica. Privatni ili državni vrtić? Onaj iza ugla ili neki drugi, za koji ste čuli da je „bolji“. Da li je bolje da vrtić bude blizu stana ili blizu radnog mesta jednog od roditelja. Može li se poznato pravilo da ono što je najbliže je i najbolje jednostavno primeniti i na ovu odluku ili je ipak  potrebno tri puta razmisliti pa tek onda

U želji da za svoje dete izaberu „najbolje“ roditelji su često u nedoumici da li je vrtić koji im je na dohvat ruke najbolji za njihovog mališana. Odluka da li će to biti državni ili privatni vrtić najčešće se donosi nakon poštenog sagledavanja budžeta, jer razlika u ceni nije zanemariva. Ali to je samo prvi korak, a potraga za najboljim vrtićem  se nastavlja.

Ono što nekoj ustanovi donosi priznaje, naročito ako govorimo o državnim vrtićima koji funkcionišu na sličan način, su vaspitači koji tu rade. Među njima, kao i u drugim profesijama, ima onih koji su posvećeniji ili kreativniji od svojih kolega, ali se to ne može generalizovati na obdanište u celosti. Osim toga, deca se raspoređuju u grupe prema uzrastu pa je šansa da dobijete željenu vaspitačicu još manja. Ali, pre nego što pristupite preispitivanju drugih sagledajte sebe.

Ako će vas odluka da upišete dete u neki dalji vrtić koštati jutarnjih dragocenih 15-20 minuta razmislite da li je to „prevelika cena „ za vas. Bez obzira da li vam radni dan počinje u 8 ili 9 h priprema deteta za vrtić uz vaše spremanje za posao zahteva dobru organizaciju i brzinu. Ukoliko niste od onih koji odeću biraju uveče, ustaju na prvi zvuk alarma, hitro i vešto obavljaju jutarnje rituale i uvek na vreme izlazi iz stana, sve ovo sa mališanom kome se još uvek spava biće mnogo teže. Najgora varijanta je da se pretvorite u zeca iz Alise u zemlji čuda koji neprestano jurca i govori -kasnim, kasnim. - 

Stalno ponavljanje - zakasniću na posao, možeš li da požuriš - dovešće do toga da dete počne da oseća krivicu. Čak iako to ne govorite, deca dobro osećaju vašu napetost i nervozu. Šteta koju možete prouzrokovati ovakvim haotičnim ponašanjem ne može se nadoknaditi time što će vaše dete uz svoju vaspitačicu naučiti više pesmica ili se bolje snaći na prolećnom karnevalu.

Da bi skratili vreme boravka neki roditelji biraju vrtić blizu mesta rada. Negativna strana ovakvog izbora je što će dete provoditi sate u automobilu. Ako vas brine preduga satnica, samo se setite kako vama brzo prolazi vreme kada ste u društvu. Kod dece je ovo još izraženije. Njima će uvek biti interesantnije da se igraju ili gledaju crtaće sa nekim vršnjakom umesto da su sa vama zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi.

Prednost najbližeg vrtića je i to što će dete biti u grupi sa mališanima iz kraja. Ove drugare moći ćete da viđate vikendom ili na odmoru u obližnjem parkiću. Kasnije, kada dođe vreme da se opredelite za školu, ako to bude neka u kraju, deca će nastaviti da se druže. Ovakvim izborom dajete detetu šansu da stekne prijatelje od najranijih dana.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org