Loša narav deteta problem je cele porodice

Loša narav deteta problem je cele porodice

Naslovna fotografija: www.pexels.com

Viče, vrišti, gura, grize, udara drugu decu. Da li vam ovu zvuči poznato? Ovo su tipični znaci loše naravi  kojima dete pribegava da bi ostvarilo svoje ciljeve, ili su odraz nedostatka samokontrole. Roditeljima nije uvek jednostavno da ponašanje svoga mezimca imenuju kao problematično, ali kada jednom postanu svesni problema trebalo bi da se suoče sa njim. 

Neka deca se rađaju sa ovakvom naravi ali se, još češće, ovaj model ponašanja uči ili je odgovor na određene nadražaje.

Karakteristično ponašanje mališana loše naravi:

- Prekida komunikaciju odraslih, žuri sa pitanjima I odgovorima.

- Ima poteškoće u obuzdavanju sopstvenih impulsa, često je potrebna intervencija odraslih.

- Brzo gubi kontrolu- eksplodira

- Teško se smiruje kada je uzbuđen, frustriran, ljut.

- Pribegava fizičkom obračunu- gura, čupa, grize, udara.

- Potreban mu je podsetnik, nagovaranje ili ukor da bi uradio očekivano.

Da li među navedenim prepoznajete ponašanje svoga dete. Ako je odgovor Da, najpre odgovorite na ova pitanja.

Zašto je dete naučilo da ovakvim ponašanjem ostvari svoj cilj? Da li je model ponašanja usvojen od  starijeg člana porodice, Ili je prouzrokovan poremećenim porodičnim odnosima. Nekada uzrok loše naravi može biti nedostatak pažnje, osećaj nemoći ili pak, previše obaveza - preoterećeno dete.

Šta je to što ga najviše uznemiruje? Napravite kalendar incidenata. Zabeležite svaki put kada dete ispolji ovakvo ponašanje - koja je to situacija?

Ko je tu prisutan? Da li dete pokazuje istu narav prema svima ili su određene osobe „okidači“ odnosno, čije mu prisustvo prija - kako se ponaša ta osoba? 

Kada se incidenti dešavaju? U određeno doba dana (dok se spremate za vrtić, posle podne, uveče) i da li postoji razlog za to? Prisetite se kada je ovakvo ponašanje počelo. Da li je dete oduvek ispoljavalo lošu narav ili je to izraženije u poslednje vreme? Može li ovakvo ponašanje biti pokazatelj nekih problema u porodici, sa drugarima u vrtiću.

Gde se incidenti dešavaju? U parku, vrtiću, prodavnici, kod kuće.

Da bi bolje razumeli šta je to što provocira ovakvo ponašanje pažljivo posmatrajte dete određeni period i zabeležite svaki put kada izgubi samokontrolu. Naknadnim razmatranjem lakše ćete uočiti vezu između određenog ponašanja i uzroka koji je pokrenuo bujicu.

RADI ONO ŠTO TI KAŽEM, A NE ONO ŠTO JA RADIM

Vi ste živi udžbenik vašem detetu, kao što ste i vi model ponašanja preuzeli od svojih roditelja.  Razmislite da li je neko iz vaše okoline imao sličan problem? Jeste li kao dete prisustvovali svađama, izlivima besa, bacanju stvari, i kako se danas nosite sa frustracijama u porodici, na poslu dok vozite. Koja je to pouka koju dete dobija od vas. Zabeležite šta je potrebno da promenite u svom ponašanju kako biste bili bolji uzor.

Kako reagujete na lošu narav deteta? Da li eksplodirate i vičete, pravite grimase, udarate dete. Možda pokušavate da promenite temu ili mu nudite mito kako bi ga odobrovoljili? Setite se poslednjeg puta kada je vaše deti izgubilo kontrolu. Da li je neka od vaših reakcija smirila dete? Izdvojte bar jedan postupak koja sigurno nije doveo do željenog cilja i „označite ga“ kao ono što ubuduće nećete praktikovati. 

Kako ublažiti impulsivnu navar deteta 

Korak 1. Zauzmite čvrst stav da ovakvo ponašanje nećete tolerisati. Objasnite detetu da iako je normalno da se povremeno ljuti, ne sme da viče, psuje, udara ili na drugi način ispoljava bes. Pravilo  mora važiti za sve članove porodice i mora se doslovno primenjivati. Ako dete reaguje histerično ne nastavljajte komunikaciju dok se ne smiri.

Korak 2. Objasnite detetu da postoje znakove upozorenja (glasan i ubrzan govor, stiskanje pesnice, vrelina obraza) koji prethode napadu besa. Pomozite mu da ih prepozna i da reaguje pre nego što nezadovoljstvo eskalira.

Korak 3. Nakon upozorenja da se „sprema bura“ dete treba tehnički da nauči kako da se smiri. Bitno je pronaći ono što će za njega biti delotvorno a zatim iznova i iznova ponavljati  „smirujući ritual“ dok ne postane navika. To može biti „umirujući kutak“ mesto u stanu gde će dete moći da ode da se smiri. Zajedno ga opremite. Stavite tu papir, olovku bojice ili neki drugi materijal koji će mu biti na raspolaganju dok se „hladi“.  Nekim mališanima će više prijati da se „ izduvaju“ šutirajući loptu. Ponekad je najbolje rešenje „napustiti scenu“, jednostavno se udaljiti sa mesta ili probati sa umirujućom frazom, nečim sto će dete moći samo sebi da ponavlja . Vežbe disanja takođe mogu biti delotvorne kao i zamišljanje nekog  omiljenog mirnog mesta.

Korak 4. Naučite dete kako da izrazi svoje frustracije na zdrav način. Mnogi mališani imaju lošu narav jer nisu naučili kako da pravilno reaguju u ovim situacijama. Potstičite dete da kaže kako se oseća, naučite ih da koriste reči kao što su ljut, besan, uznemiren, da bi izrazili svoja osećanja i da bi drugima mogli da kažu kako se osećaju.

Korak 5. Primetite i pohvalite svaki put kada dete reaguje na miran način u frustrirajućoj situaciji.

Korak 6. Kontrola drugih uzora. Deca uče stavove o naravi ne samo direktno od roditelja, vaspitača, vršnjaka, već i iz knjiga koje im čitamo i crtaća koje gledaju. Istraživanja potvrđuju da mališani koji   provedu dnevno 2h gledajući crtane filmove za godinu dana odgledaju oko 10 000 nasilnih incidenata. Obratite pažnju šta vaše dete gleda dok ste vi zauzeti nečim drugim.

Korak 7. Ako je, uprkos svemu, loša narav i dalje prisutna, vreme je za posledice. Najvažnije je da vi ostanete smireni. Razgovarajte sa detetom onda kada je u stanju da čuje ono što mu govorite i upozorite ga šta će se desiti kada sledeći put reaguje vikom, ujedanjem ili udaranjem drugih. Sankcija mora biti sprovedena svaki put kada dete ispolji lošu narav, nakon što povrati samokontrolu. U mlađem uzrastu to može biti „stolica za razmišljanje“, starijoj deci možete uskratiti neku privilegiju kao što je gledanje TV-a. Kada jednom utvrdite posledice primenjujte ih svaki put nakon sporne situacije. Dete mora da zna da ste odlučni u nameri da promenite ovakvo ponašanje.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org