Lek protiv arogantnosti - poniznost, milost i skromnost

Lek protiv arogantnosti - poniznost, milost i skromnost

Naslovna fotografija: www.dawnhuebnerphd.com

Arogantna deca stiču ideju da su bolja od drugih i žele da se uvere da svi to znaju. Njihovo ponašanje ima jedan cilj - uveriti se da druga osoba dobije poruku: „Ja sam bolji/a od tebe“.

Deca sa arogantnim ponašanjem imaju sledeće karakteristike:

- Egocentrični

- Nepristojni

- Takmičarski nastrojeni

- Sebični (i veoma nepopularni kod onih kojima se obraćaju na takav način)

Naravno, nijedno dete se ne rađa arogantno, ali odrastajući stiču sliku da su bolji od drugih. Razlozi koji dovode do toga su mnogi. Kada su mali, često pomislimo kako je simpatično što imaju odgovor na sva pitanja i sarkastične komentare. Greška je misliti da su pametni, zabavni ili čak “zreliji od svojih godina”. Morate biti oprezni, jer su ovo rane faze arogancije. Drugi razlog se ogleda kroz naše pretjerano hvaljenje i pokazivanje njihovih talenata i uspeha. Naravno da smo ponosni na njih, ali deca  mogu steći sliku da se sve vrti oko njih i da bi dobili našu ljubav i odobrenje, moraju nastaviti da pokazuju svoje talente i zabavljaju sve oko sebe. Sledeći razlog može biti i očekivanje da pobede po svaku cenu na takmičenjima.

Potrebno je da odmah prestanete podržavati, trpiti ili ohrabrivati prevelike predodžbe vašeg deteta o samom sebi, o vama ili o vašoj porodici.

Morate shvatiti da ovde nije reč o tome koliko je pametno, talentovano ili lepo vaše dete, već činjenica da dete stiče sliku da je bolje od druge dece. Potrudite se da ih naučite poniznosti, milosti i skromnosti kako bi zamenili aroganciju.

Dijagnoza

Pre nego počnete uticati na ponašanje svoga deteta, morate uzeti u obzir zašto, gde i kako se to ponašanje razvilo.

Zašto je vaše dete arogantno? Da li dete zaista ima razloga da se oseća superiorno? Šta ga čini da se oseća tako superiorno? Da li se toliko fokusirate na njegove vrline i uspehe, da u potpunosti zanemarite njegove/njene mane? Da li je u vašem domaćinstvu takvo ponašanje uobičajeno? Da li ste previše kritični ili negativni? Ili dete pokušava da nadoknadi osećaje nepodesnosti?

Šta. Da li postoje određene stvari oko kojih je više arogantan/a? Da li postoji neka veština ili znanje koje teži više da pokaže?

Ko. Da li pokazuje isto arogantno ponašanje prema svima: porodici, prijateljima, nastavnicima, učiteljima, komšijama, vama? Da li postoje neke osobe prema kojima se uopšte ne ponaša na arogantni način?

Kada. Da li postoji određeni dio dana, sedmice, meseca, godine kada je on/a više arogantan/a? Koji je razlog? Kada ste prvi put primetili arogantno ponašanje kod svoga deteta?

Gde. Da li se njegovo/njeno ponašanje manifestuje na određenim mestima, npr. škola, trening, kod kuće, na koncertu i sl.? Zašto? Ili je dete arogantno na svakom mestu i bilo gde?

Treba da se suočite sa svojim lošim navikama i ponašanjem. Odakle dete uči ovakvo ponašanje? Prvo, razmislite o svome ponašanju i tome kakav primer dajete detetu. Također, šta vam je važnije karakter ili lična dostignuća?

Kako eliminisati arogantno ponašanje svoga deteta?

Korak 1 Otkrijte izvor

Vaše dete

- Oseća potrebu da pokaže svoje talente, veštine ili inteligenciju

- Ljubmorno je ili ogorčeno

- Traži pažnju ili želi poboljšati svoj društveni položaj

- Smatra da je arogancija način da stekne odobravanje

- Oseća se „privilegovano“ ili „iznad drugih“

- Egocentrično je

- Osećaj da je nedovoljno

- Oponaša ono što čuje

- Takmičarski nastrojeno

Korak 2 Ukažite na tuđe reakcije

Važno je skrenuti pažnju zašto dete treba da menja svoje ponašanje i navike. Pomozite svome detetu da shvati kako drugi reaguju na njegovo superiorno ponašanje.

Korak 3 Naglasite karakter, a ne delo

Cilj je proceniti ljude ne na osnovu onoga što su uradili, već na osnovu onoga ko su oni. To znači da treba da se fokusirate na karakter, a ne na delo.

Korak 4 Prihvatite druge

Arogantna deca se obično fokusiraju na svoje lične snage i ne vide tuđe. Tako da je veliki korak ka promeni ponašanja deteta, pomoći mu/joj da prepozna postignuća i uspehe drugih.

Korak 5 Ojačati autentično samopouzdanje i poniznost

Ojačajte poniznost kod svoga deteta i neka on/ona zna da vas to čini zadovoljnim.

Obuzdajte aroganciju kod starije dece konfrontirajući ih sa specifičnim zadacima koji će predstavljati izazov za njihove mogućnosti ili im čak dati priliku i za neuspeh. Odaberite aktivnost koja će pomoći vašem detetu da prepozna svoje granice i shvati da nije najbolji/a u svemu.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org