Prava dece razvedenih roditelja

Prava dece razvedenih roditelja

Naslovna fotografija: artofhappymoving.com

Postojim jer ste me stvorili. Zato imam pravo biti više od deteta razvedenih roditelja. Imam pravo biti dete kojeg roditelji vole više nego što se međusobno mrze.

Ja sam dete razvedenih roditelja.
Ove istine smatram očiglednim:

 • Imam pravo da me oslobodite svojih sukoba i neprijateljstava. Kada se predamnom međusobno vređate, to mi razdire dušu. Ne stavljajte me u sredinu i nemojte me okretati protiv drugog roditelja. Ne otežavajte mi svojim problemima u odnosu – vaši su, a ne moji.
 • Imam pravo negovati odnos s oba roditelja. Volim vas oboje. Znam da će vas to ponekad činiti ljubomornima, ali moraćete se s time nositi jer ste odrasli – a ja sam dete.

 • Imam pravo na informacije o promenama koje utiču na moj život. Ako se planirate razvesti, imam pravo to znati, i to čim bude primereno. Isto tako, ako se planirate preseliti, ponovno stupiti u brak ili na neki drugi način značajno promeniti svoj život, imam pravo to znati.

 • Jednako kao što imam pravo na osnovne informacije u vezi s mojim životom, imam pravo i na zaštitu od loših informacija. To znači da mi ne smete govoriti o seksualnim nedelima i drugim lošim postupcima drugog roditelja. I ne izvinjavajte mi se – u ime drugog roditelja – jer mi tako dajete do znanja da o njemu/njoj imate loše mišljenje. Ako mi se izvinjavate, činite to u svoje ime.

 • Imam pravo na vlastiti prostor u oba svoja doma. To ne znači da ga ne mogu deliti s mojim bratom ili sestrom, nego mi je potrebno nešto prostora i vremena samo za mene. U tom prostoru takođe treba držati neke osobne stvari, a to može uključivati i fotografiju drugog roditelja. Ne ljutite se zbog toga.

 • Imam pravo na telesnu sigurnost i nadzor. Znam da vas je razvod jako uznemirio, ali to ne znači da trebate zanemarivati moje potrebe. Ne želim biti stalno sam/a u kući dok vi izlazite s novim osobama.

 • Imam pravo provoditi vreme s oba roditelja, bez uplitanja. Moje pravo da provodim vreme sa svakim od vas ne treba zavisiti o tome koliko je novca jedno od vas uplatilo drugome. U meni to stvara osećaj kao da sam na prodaju.

 • Imam pravo na financijsku i emocionalnu podršku od oba moja roditelja, bez obzira na to koliko vremena provodim sa svakim od vas. To ne znači da očekujem dvostruko od onoga što dobivaju ostala deca, nego da trebate prestati brinuti o tome što sam dobio/la od drugog roditelja i usrediti se na to što mi ponaosob pružate.

 • Imam pravo na čvrste granice i razumna očekivanja. To što sam dete razvedenih roditelja na znači da nisam u stanju da pomažem u kući, raditi domaće zadatke ili preuzimati ostale normalne odgovornosti. S druge strane, imajte na umu da, iako imam malu sestru ili brata (ili polusestru ili polubrata), nisam njihova dadilja.

 • Imam pravo na vaše strpljenje. Razvod nije bila moja odluka. Nisam odlučio/la ni to da moji biološki roditelji žive odvojeno, u dve različite kuće, da se odsele, izlaze s drugim partnerima i uopšte okrenu moj svet naglavačke. Više nego kod većine dece, život je bio izvan moje kontrole. To znači da mi treba vaša pomoć i podrška da ponovo vratim kontrolu.

 • Na kraju, imam pravo biti dete. Ne trebam da budem vaš špijun, vaš posebni poverenik ili vaša majka. Samo zato što mrzite razgovarati jedno s drugim, ne trebam da budem vaš posebni dostavljač poruka. Postojim jer ste me stvorili. Zato imam pravo biti više od deteta razvedenih roditelja. Imam pravo biti dete kojeg roditelji vole više nego što se međusobno mrze.
Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org