Priprema za jaslice/vrtić

Loša narav deteta problem je cele porodice

Naslovna fotografija: www.pexels.com

Viče, vrišti, gura, grize, udara drugu decu. Da li vam ovu zvuči poznato? Ovo su tipični znaci loše naravi  kojima dete pribegava da bi ostvarilo svoje ciljeve, ili su odraz nedostatka samokontrole. Roditeljima nije uvek jednostavno da ponašanje svoga mezimca imenuju kao problematično, ali kada jednom postanu svesni problema trebalo bi da se suoče sa njim. 

Pročitajte više
Da li je najbliži vrtić i najbolji

Naslovna fotografija: en.wikipedia.org

Nakon donošenja odluke da dete upišete u vrtić javlja se nova nedoumica. Privatni ili državni vrtić? Onaj iza ugla ili neki drugi, za koji ste čuli da je „bolji“. Da li je bolje da vrtić bude blizu stana ili blizu radnog mesta jednog od roditelja. Može li se poznato pravilo da ono što je najbliže je i najbolje jednostavno primeniti i na ovu odluku ili je ipak  potrebno tri puta razmisliti pa tek onda

Pročitajte više
U kojim situacijama je deci potrebna naša pomoć

Naslovna fotografija: citywise.org

Pripremajući decu za vrtić i školu postepeno ih učimo da se samostalno oblače, jedu, odlaze u toalet, peru ruke. Osamostaljivanje je preduslov za odvajanje deteta od roditelja. Ipak, postoje situacije kada, bez obzira što vam se čini da to oni mogu sami, treba im naša pomoć.Evo nekih „mama će“ situacija.                                

Pročitajte više
Cipele po meri deteta

Naslovna fotografija: www.stlawfirm.com

Stopala deteta su njegovo osnovno prevozno sredstvo. U njima je smešteno čak 30% svih kostiju u organizmu. Da bi se pravilno razvijala neophodna im je sloboda pokreta i obuća, ne da ih krasi već da ih čuva.

Pročitajte više
Kako pripremiti dete za jaslice / vrtić

Naslovna fotografija: kidsinchester.wordpress.com

Polazak u jaslice, odnosno vrtić za svako dete predstavlja veliku promenu u životu. Dete dolazi iz porodice gde se osećalo sigurno, u njemu nepoznatu sredinu, među nepoznate osobe. Potrebno je da prođe određeno vreme tokom kojega se dete prilagođava novoj sredini, upoznaje vaspitačice i nove prijatelje.

Pročitajte više
Odvikavanje od pelena

Naslovna fotografija: www.pinterest.com

Kako prepoznati da je dete spremno za korišćenje noćne posude?

Pročitajte više
Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org