Priprema za jaslice/vrtić

Da li ste se osećali ljubomorno?

Problem ljubomore među braćom i sestrama, kao i između dece i njihovih prijatelja, nije ništa novo. Razmislite o vašem odrastanju. Da li ste se osećali ljubomorno? Šta vas je činilo ljubomornim? Koliko je ta ljubomora trajala? Da li ste je izražavali ili internalizovali? Da li su vaši roditelji bili svesni vaše ljubomore? Da li su ikada razgovarali sa vama o njoj? Ova pitanja nas dovode do vas kao odrasle osobe i iziskuju potpuno nov niz pitanja: Da li bi oni koji vas dobro poznaju rekli da ste ljubomorna osoba? Kome najviše zavidite? Supružniku? Bratu? Sestri? Prijateljima? Komšijama? Na čemu im zavidite? Da li izražavate svoju ljubomoru pred svojom porodicom? Ovaj niz pitanja može da traje u nedogled, gledajući da je ljubomora duboko ukorenjena u čovečijem postojanju, ali vratimo se ipak samim tim korenima kako bi smo izučili odakle potiče.

Deca su od malena sklona izražavanju ljubomore prema svojoj braći ili sestrama. Koliko god se roditelj trudio da ne pokazuje naklonjenost prema bilo kom od svoje dece, često se dešava da to učini potpuno nenamerno. Time se seje prvo seme razdora između dece. Tu dolazimo do prvog praktičnog saveta za roditelje:

Odradite detaljnu introspektivu kako bi ste ustanovili da li je vaš stav ili ponašanje to što je izazvalo novonastalu ljubomoru kod vašeg deteta. Kako bi vam olakšali tu introspektivu, priložili smo vam spisak pitanja koja možete da postavite sebi kako bi rasčlanili da li ste vi koren problema:

1) Da li automatski očekujete više od vašeg najstarijeg deteta?

2) Da li tetošete svoje najmlađe dete?

) Da li svako vaše dete misli da vam je omiljeno?

4) Da li izbegavate da poredite vašu decu pred drugima?

5) Da li sva vaša deca imaju mogućnost da razvijaju svoje specifične talente?

6) Da li otvoreno slušate svako svoje dete?

7) Da li posvećujete podjednako vremena 1 na 1 svakom svom detetu?

8) Da li izbegavate da birate strane kad god nastane konflikt između vaše dece?

9) Da li posvećujete podjednaku pažnju hobijima, prijateljima, školskom uspehu i interesovanjima sve vaše dece?

10) Da li delite kućne poslove, nagrade i prilike podjednako među vašom decom?

Loša narav deteta problem je cele porodice

Naslovna fotografija: www.pexels.com

Viče, vrišti, gura, grize, udara drugu decu. Da li vam ovu zvuči poznato? Ovo su tipični znaci loše naravi  kojima dete pribegava da bi ostvarilo svoje ciljeve, ili su odraz nedostatka samokontrole. Roditeljima nije uvek jednostavno da ponašanje svoga mezimca imenuju kao problematično, ali kada jednom postanu svesni problema trebalo bi da se suoče sa njim. 

Pročitajte više
Da li je najbliži vrtić i najbolji

Naslovna fotografija: en.wikipedia.org

Nakon donošenja odluke da dete upišete u vrtić javlja se nova nedoumica. Privatni ili državni vrtić? Onaj iza ugla ili neki drugi, za koji ste čuli da je „bolji“. Da li je bolje da vrtić bude blizu stana ili blizu radnog mesta jednog od roditelja. Može li se poznato pravilo da ono što je najbliže je i najbolje jednostavno primeniti i na ovu odluku ili je ipak  potrebno tri puta razmisliti pa tek onda

Pročitajte više
U kojim situacijama je deci potrebna naša pomoć

Naslovna fotografija: citywise.org

Pripremajući decu za vrtić i školu postepeno ih učimo da se samostalno oblače, jedu, odlaze u toalet, peru ruke. Osamostaljivanje je preduslov za odvajanje deteta od roditelja. Ipak, postoje situacije kada, bez obzira što vam se čini da to oni mogu sami, treba im naša pomoć.Evo nekih „mama će“ situacija.                                

Pročitajte više
Cipele po meri deteta

Naslovna fotografija: www.stlawfirm.com

Stopala deteta su njegovo osnovno prevozno sredstvo. U njima je smešteno čak 30% svih kostiju u organizmu. Da bi se pravilno razvijala neophodna im je sloboda pokreta i obuća, ne da ih krasi već da ih čuva.

Pročitajte više
Kako pripremiti dete za jaslice / vrtić

Naslovna fotografija: kidsinchester.wordpress.com

Polazak u jaslice, odnosno vrtić za svako dete predstavlja veliku promenu u životu. Dete dolazi iz porodice gde se osećalo sigurno, u njemu nepoznatu sredinu, među nepoznate osobe. Potrebno je da prođe određeno vreme tokom kojega se dete prilagođava novoj sredini, upoznaje vaspitačice i nove prijatelje.

Pročitajte više
Odvikavanje od pelena

Naslovna fotografija: www.pinterest.com

Kako prepoznati da je dete spremno za korišćenje noćne posude?

Pročitajte više
Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org