Cipele po meri deteta

Cipele po meri deteta

Naslovna fotografija: www.stlawfirm.com

Stopala deteta su njegovo osnovno prevozno sredstvo. U njima je smešteno čak 30% svih kostiju u organizmu. Da bi se pravilno razvijala neophodna im je sloboda pokreta i obuća, ne da ih krasi već da ih čuva.

U prvim godinama života deci rastu stopala oko 2 cm godišnje pa je “obuti čedo” u ovom uzrastu veliki izazov za kućni budžet. Da bi dete moglo pravilno da hoda važno je da obuća budu odgovarajuće veličine.Tesne cipele mogu napraviti žuljeve ili izazvati urastanje noktiju. Dok u velikoj obući dete nestabilno hoda i krivo gazi što nakon nekog vremena može prouzrokovati deformitet stopala.

Polazak u jaslice često je i prelazak iz cipela u patike. Kada deca krenu u obdanište menja se i način oblačenja. Važno je da dete nosi udobnu odeću koju će moći samo da obuče i zato vaspitači savetuju da to budu trenerke ili helanke za devojčice. U želji da prilagode obuću odevnoj kombinaciji roditelji se češće odlučuju da deci kupuju patike umesto cipelica.

Patike za decu prave se kao male kopije modela za odrasle i nisu prilagođene razvoju dečijeg stopala. Mišići i ligamenti stopala deteta nedovoljno su razvijeni sve do treće godine života. Zbog toga je vrlo važno da u tom periodu obuća bude potpora pravilnom hodu. Bez obzira na modne trendove, fizijatri preporučuju da deca nose duboke cipele sa ojačanim petnim delom kako bi skočni zglob i peta bili u pravilnom položaju. Prednji deo treba da bude širok da bi prsti mogli lepo da se rašire. Đon dovoljno savitljiv, a materijal od kojeg je obuća napravljena prirodan da bi nežna koža mogla da diše.

Tek  kada se detetu formira stopalo može se početi sa nošenjem patika. Ali i tada se ova obuća preporučuje samo za sportske aktivnosti. Ne izuvanje iz patika od najranijeg uzrasta sve češće ima za posledicu da i deca koja nisu imala predispoziciju za degeneraciju stopala imaju problema sa ravnim stopalima i hodom na unutra. 

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org