Roditeljstvo

Ljubomora kod dece
Problem ljubomore među braćom i sestrama, kao i između dece i njihovih prijatelja, nije ništa novo. Razmislite o vašem odrastanju. Da li ste se osećali ljubomorno? Šta vas je činilo ljubomornim? Koliko je ta ljubomora trajala? Da li ste je izražavali ili internalizovali? Da li su vaši roditelji bili svesni vaše ljubomore? Da li su ikada razgovarali sa vama o njoj?
Pročitajte više
Da li je razvod loš po decu?

Naslovna fotografija: www.amazon.de

Rastava može biti bolna, ali se većina dece prilagodi tokom vremena.

Mnoga od 1.5 miliona dece u SAD-u čiji se roditelji razvode osećaju kao da se njihov svet raspada. Roditelji koji se razvode su obično veoma zabrinuti za dobrobit svoje dece tokom ovog nelagodnog procesa. Neki roditelji su toliko zabrinuti da ostaju u nesretnim brakovima, verujući da će to zaštiti njihovu decu od traume razvoda.

Pročitajte više
Kako pomoći deci da se nose sa razvodom

Naslovna fotografija: positive.ws

 Za decu, razvod može biti stresan, tužan i zbunjujuć. U bilo kom uzrastu, deca mogu da se osećaju nesigurno ili ljuto zbog toga što se mama i tata rastavljaju. Kao roditelj, možete učiniti taj proces i njegove efekte manje bolnim za svoju decu. Pomaganje deci da se nose sa razvodom znači pružiti stabilnost u domu i nošenje sa potrebama svoje dece na ohrabrujući i pozitivan način. Neće biti brespekoran proces, ali ovi saveti mogu pomoći vašoj deci da se nose sa time.

Pročitajte više
Deca i razvod: vodič kroz sve uzraste

Naslovna fotografija: www.phpc.cam

Novost da se mama i tata rastaju se odražava na dvogodišnjaka i desetogodišnjaka drugačije. Evo kako da im pomognete u svakom uzrastu.

Pročitajte više
Ideja za letnju rođendansku žurku

Naslovna fotografija: www.carteland.com

Umesto proslave u igraonicama, koje dosade čak i deci ili rizika da vam se stan pretvori u bojno polje mališanima rođenim u letnjim mesecima možete  organizovati proslavu rođendana na otvorenom. Poštedećete sebe stresa, a i novčanik će vam biti zahvalan. Sve što vam je potrebno je da se naoružate pištoljima na vodu.

Pročitajte više
Strogi učitelji i treneri ne mogu da nadoknade ono što ste vi propustili u vaspitanju deteta

Naslovna fotografija: mindkindmom.com

Pre nego što upišu decu u neku školicu jezika, crtanja ili na neki sport, roditelji često pitaju za mišljenje  nekoga ko već ima iskustva sa njima. Preporuka zadovoljnog korisnika najbolja je reklama. To je zlatno pravilo marketinga. Ipak, obratite pažnju koji su osnovni kriterijumi za ocenjivanje onome ko vam nešto preporučuje. 

Pročitajte više
Lek protiv varanja - odgovornost, iskrenost, integritet

Naslovna fotografija: irishtechnews.ie

Morate biti svesni da je varanje sebično ponašanje, baš kao i nepoštenost, obmanjivanje i neiskrenost.

Varanje na ispitima i testovima tokom školovanja može biti veliki problem. Potrebno je da ne prihvatite izgovore svoga deteta, tipa: „to svi rade“ ili „neće me uhvatiti“, već da ga suočite sa posljedicama varanja kako bi shvatio/la da to nije ispravan postupak. Čak je i plagijarizam na fakultetima u porastu, zbog čega profesori moraju koristiti specijalno dizajnirane web stranice kako bi proverili originalnost studentskih radova.

Pročitajte više
Praznični rituali su magija kojoj deca ne mogu da odole

Naslovna fotografija: www.amandapattersonlmhc.com

Tak što smo proslavili jedan a mališani se već raduju i broje dane do sledećeg praznika. Ono što praznike čini tako privlačnim deci, osim naravno poklona, su brojni rituali koji su sastavni deo ovih obeležja. Sprovođenje prazničnih, ili jednostavno vaših malih porodičnih rituala je prirodni način okupljanja i povezivanja porodice. Zato su oni zanimljivi i značajni ne samo deci već i nama. 

Pročitajte više
 Društvena mreža za roditelje

Naslovna fotografija: www.jesuis1as.com

Boravak sa decom u parku najbolji je način upoznavanja i povezivanja roditelja. Kojih su pet osnovnih pravila za korišćenje ove “mreže”?

Pročitajte više
Razvoj moralnosti kod dece

Naslovna fotografija: crypticimages.com

Osnovni problemi posledica su detetove teškoće u uspostavljanju samokontrole: učenje odlaganja zadovoljstva, vlastitog interesa i davanje prednosti drugome otežano je jer dete još ne oseća zadovoljstvo samo sobom i ponos kao zamenu za izgubljenu prednost.

Pročitajte više
Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org