Društvena mreža za roditelje

 Društvena mreža za roditelje

Naslovna fotografija: www.jesuis1as.com

Boravak sa decom u parku najbolji je način upoznavanja i povezivanja roditelja. Kojih su pet osnovnih pravila za korišćenje ove “mreže”?

LAJKUJTE LEPO VREME . Nakon duge zime prvi zraci sunca mame nas napolje. Proleće je idealno vreme da se priključite „roditeljskoj četi„ u parku u blizini vrtića vašeg deteta. Upoznajte drugare sa kojima vaš mališan provodi vreme i njihove roditelje. Verovatno ste primetili da se vaše dete bolje slaže sa decom roditelja sa kojima i vi lakše ostvarujete komunikaciju. U ovom uzrastu kod dece je izraženo učenje po modelu, roditelji su dominantan model koji deca oponašaju. Mališani usvajaju i iskazuju porodične stavove i vrednosti, kao što je i vaše dete predstavnik vaše porodice. Posmatrajući decu lako možete proceniti ko je lider u grupi, organizator igre, najbrižniji drugar i kako se vaše dete uklapa u grupu. Možda niste svesni koliko dete imitira vas ili drugog roditelja ali ćete to jasno sagledati  sa „klupe u parku“  gledajući drugu decu i njihove mame i tate.

ŠERUJTE VOĆE I KOKICE. U društvu i prirodi dete je spremnije da proba nešto što kod kuće odbija da jede. Ako nosite voće u park (jabuku, bananu) isecite ga i ponesite dovoljno da se posluže i druga deca. Izbegavajte da nosite za užinu ono što ne može da se podeli. Ovo je dobar način da naučite dete da bude obazrivo prema drugima i da deli. Roditelj koji donese  punu kesu sladoleda  u parkić dobiće „najeći broj zahteva za prijateljstvo“.

TVITUJTE ISKUSTVA I SAVETE. Možete sve vreme da pričate o „dečijim temama„ a da vas drugi ljudi ne gledaju čudno. Preporuke roditelja lišene su marketinških motiva, dobrobit dece jedini je motiv. Parkić je, takođe,  riznica retvitovanih  “oprobani recepata” naših baka. 

ZAPRATITE VAŠE DETE. Ako dozvolite deci da se samostalno organizuju i osmisle igru sve što treba da radite je da ih posmatrate sa strane. Gledajući dete dok se igra sa drugarima možete uočiti ono što ne primećujete kada je dete sa vama. Iznenadićete se kada shvatite da vaš mezimac ume sam da zakopča dugme ili veže pertlu. Kod kuće traži da mu Vi pomognete ali u parkiću među vršnjacima ne treba mu pomoć “sam će”.

KONEKTUJTE SE. Upoznavanje i druženje sa roditeljima iz kraja olakšaće vam organizaciju budućih obaveza. Umesto da pojedinačno vodite decu na proslave rođendana povremeno povediti tuđe dete da bi sledeći put dok je vaše dete na rođendanskoj žurci vi imali slobodno vreme. Isti princip važi i za dežurstva u parku. Drugari za igru iz kraja sjajan su “lek protiv dosade” skoro uvek dostupni.  Kasnije, kada deca krenu u školu ova poznanstva će vam biti od neprocenjivog značaja. Međusobno „uskakanje“ olakšaće vam mnogobrojne obaveze.Osim toga ova prijateljsta iz ranog detinjstva imaju posebnu vrednost.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org