Praznični rituali su magija kojoj deca ne mogu da odole

Praznični rituali su magija kojoj deca ne mogu da odole

Naslovna fotografija: www.amandapattersonlmhc.com

Tak što smo proslavili jedan a mališani se već raduju i broje dane do sledećeg praznika. Ono što praznike čini tako privlačnim deci, osim naravno poklona, su brojni rituali koji su sastavni deo ovih obeležja. Sprovođenje prazničnih, ili jednostavno vaših malih porodičnih rituala je prirodni način okupljanja i povezivanja porodice. Zato su oni zanimljivi i značajni ne samo deci već i nama. 

Rituali, kao sastavni deo praznika, su ono što im daje posebnu draž i zbog čega im se deca tako raduju. Iako se najčešće dovode u vezu sa tradicijom, svaka porodica ima i svoje “male rituale”, trenutke kada se zajedno igraju, odlaze u šetnju, okupljaju oko trpeze, slave rođendan ili neki njima važan dan. Praznici i druge posebne prilike, da li jednom nedeljno ili jednom godišnje, daju deci osećaj pripadnosti, najpre svojoj porodici a kasnije i široj zajednici. Oni su neka vrsta utočišta kojoj se porodica iz godine u godinu vraća. Zato pomažu da deca razviju osećaj sigurnosti i stalnosti u okruženju koje se brzo menja.  

U sprovođenju ovih rituala jasno se zna uloga i odgovornost svakog člana porodice, što je još jedan bonus, u fazi kada vaše dete ima izraženu potrebu da bude korisno i da vam pomogne razvijajući na taj način i sopstvenu ličnost. Povezivanjem prošlosti i sadašnjosti kroz običaje detetu se prenose kulturne vrednosti naroda kojem pripada ali i sopstvene porodice. Prizori unošenja badnjaka, farbanja jaja, paljenja logorske vatre ili nečega sasvim posebnog, ostaju trajno u sećanju i verovatno će ih jednoga dana i vaša deca sprovoditi u svojim porodicama.

Iako zabavne, praznične pripreme mogu biti i stresne, zato pokušajte da uključite celu porodicu i da prilagodite običaje svojim mogućnostima i navikama. Umesto da za svaki praznik pokušate da “sprovedete ono što bi trebalo” i preopteretite se, izaberite nekoliko datuma koje će vaša porodica proslaviti na svoj način.To mogu biti verski praznici Božić, Uskrs, Slava ili praznici dece i roditelja - Detinjci, Materice , Oci. U nekim porodicama su rođendani članova glavni povod za okupljanje i male rituale. Možete slaviti i dolazak proleća, prve pahulje ili bilo koji drugi dan. Važno je samo da se ovi trenuci ne pretvore u obavezu i tako izgube smisao. Suština je da je porodica na okupu i da svi osećaju koliko su povezani sa ostalima članovima svoje familije.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org