Lek protiv varanja - odgovornost, iskrenost, integritet

Lek protiv varanja - odgovornost, iskrenost, integritet

Naslovna fotografija: irishtechnews.ie

Morate biti svesni da je varanje sebično ponašanje, baš kao i nepoštenost, obmanjivanje i neiskrenost.

Varanje na ispitima i testovima tokom školovanja može biti veliki problem. Potrebno je da ne prihvatite izgovore svoga deteta, tipa: „to svi rade“ ili „neće me uhvatiti“, već da ga suočite sa posljedicama varanja kako bi shvatio/la da to nije ispravan postupak. Čak je i plagijarizam na fakultetima u porastu, zbog čega profesori moraju koristiti specijalno dizajnirane web stranice kako bi proverili originalnost studentskih radova.

Dijagnoza

Pre nego počnete raditi na detetovom nepoštenom ponašanju i varanju, morate obratiti pažnju na sledeća pitanja i otkriti odakle takvo ponašanje dolazi.

Zašto vaše dete vara i misli da se sa time može izvući? Obično kada se stavovi i ponašanje kao varanje i laganje pojave, rezultat su osećanja odbijanja, ljubomore, frustracije, povređenosti ili ljutnje prema odrasloj osobi. Možda stavljate preveliki pritisak na svoje dete i njegova akademska postignuća, ili je u pitanju strah od kazne i neispunjenja roditeljskih očekivanja.

Šta su stvari ili problemi oko kojih vaše dete najčešće vara: škola, zadaća, sport, kućna pravila ili očekivanja?

Ko. Da li vaše dete tako ponaša sa svima ili samo sa svojim drugarima? Bratom/sestrom? Učiteljem? Vama? Da li postoje neke osobe koje ne vara? Ako da, zašto ne?

Kada. Da li postoji određeni dio dana, sedmice ili meseca kada više vara? Koji je razlog? Kada je varanje počelo?

Gde. Da li postoje određena mesta gde je najverovatnije da će varati? Zašto?

 

Važno je da razmislite kako se vi nosite u ovoj situaciji i koji je vaš odgovor na njegova/njena dela. Zapitajte se koliko vam je važno da vaše dete bude iskreno? Morate biti svesni da je najbolji način da podstaknete iskrenost kod svoga deteta da i sami budete iskrena osoba i date pravi primer.

Kako biste eliminisali varanje kod svoga deteta, pratite sledeće korake.

Korak 1. Razgovarajte o tome zašto je varanje loše.

Nemojte pretpostavljati da vaše dete zna da je varanje nemoralno. Deca ne shvataju uvek ozbiljnost situacije koju su prouzrokovali, zato vi morate biti veoma jasni u vezi svojih moralnih načela. Da biste im lakše objasnili samu situaciju i kako biste na primer vi odreagovali, recite im neki primer iz svoga života, kada ste bili u sličnoj ili istoj situaciji i kako ste drugačije postupili. Pričajte im o značajnim osobama iz prošlosti ili sadašnjosti i njihovim iskrenim i hrabrim postupcima i sl. Provedite vreme slušajući svoje dete, kako biste razumeli njegova/njna razmišljanja, stavove itd. I, znajte, razgovor o ovome ne može biti dovoljan samo jedan put, već svoje mišljenje ponavljajte iznova da biste ga/ju podsetili kako je varanje loše i kako je iskrenost ono što očekujete od svakoga u svojoj porodici.

Korak 2. Naglasite dugoročne posledice varanja.

Razgovarajte sa svojim detetom o negativnim posledicama varanja i nepoštenja.

Korak 3. Odmah prozovite varanje.

Morate odgovoriti na loše ponašanje svoga deteta, ali nemojte preterati. Budite smireni, može biti teško, ali to je najbolji način da odreagujte u ovakvoj situaciji. Prenesite očekivanja koja imate od njega/nje u budućnosti.

Korak 4. Naučite ga/ju načinima kako da se izbori sa pritiskom da vara.

Istraživanja pokazuju da do varanja dolazi zbog pritiska koji deca osećaju od strane svojih vršnjaka. Nije dovoljno samo reći ne tim pritiscima, već i znati izboriti se u takvim situacijama da ne ostane ne. Dete morati imati samopouzdanje i verovati čvrsto u svoja uverenja, da odlučno kaže ne, ponovi to nekoliko puta ukoliko je potrebno i da kaže svoje razloge za takvu odluku.

Korak 5. Postavite posledicu ukoliko se varanje ponovi.

Korak 6. Priznajte i potvrdite iskrenost.

Pokažite im koliko vam znači njihovo poštenje i iskrenosti i pohvalite ga/ju.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org