Strogi učitelji i treneri ne mogu da nadoknade ono što ste vi propustili u vaspitanju deteta

Strogi učitelji i treneri ne mogu da nadoknade ono što ste vi propustili u vaspitanju deteta

Naslovna fotografija: mindkindmom.com

Pre nego što upišu decu u neku školicu jezika, crtanja ili na neki sport, roditelji često pitaju za mišljenje  nekoga ko već ima iskustva sa njima. Preporuka zadovoljnog korisnika najbolja je reklama. To je zlatno pravilo marketinga. Ipak, obratite pažnju koji su osnovni kriterijumi za ocenjivanje onome ko vam nešto preporučuje. 

Do polaska u školu većina mališana se oproba u nekom sportu, plesu ili pohađa neku kreativnu radionicu. U početku ideja je da se deca upoznaju sa sportom, rekreiraju, druže, počnu da razvijaju radne navike. Treneri i učitelji najčešće su se i sami bavili pomenutom aktivnošću i u tom pogledu imaju iskustva, dovoljno za ovaj početni nivo. Ono na šta se ne obraća dovoljno pažnje su njihove pedagoške veštine. Odnosno, na koji način, kojim metodama prenose deci to svoje znanje.

Ponude raznih školica i radionica veće su nego ikada pre. Za učitelje i trenere ovo je, najčešće, dodatni posao ili prilika da se zaradi džeparac tokom studija. Mali broj njih se školovao za rad sa decom. Ostali svoj rad temelje na prirodnom instinktu ili se prisećaju kako su se njihovi treneri ophodili prema njima dok su bili deca.

Jedna od najčešćih zabluda glasi - On je malo strog ali mom detetu treba takav trener. Nas ne sluša ali je na treningu vrlo dobar. - Iza ovakve rečenice krije se priznanje roditelja da se osećaju nemoćno pred izazovima odrastanja i vaspitanja deteta. Ako do polaska u školu dete nije naučilo, pre svega u porodici koja u ovom periodu ima najvažniju ulogu u procesu vaspitanja, da poštuje određena pravila i da se uklapa u grupu, pogrešno je verovanje da će to uspeti uz trenera koga viđa dva puta nedeljno i čiji se autoritet temelji na strahu mališana od kazne i isključivanja iz igre. Ovakva “pravila igre” mogu dati rezultate samo na kratke staze. Dete će se ponašati na prihvatljiv način da bi ostalo u ”igri” što ne znači da će takvo ponašanje ispoljiti i u drugim situacijama i na drugim mestima. Osim toga dečja interesovanja za neku aktivnost ili sport najčešće su kratkog daha. Taman ste im pribavili opremu i upoznali ekipu, a oni već nalaze izgovore da preskoče trening. Sada je “lopta” opet u vašim rukama.

Razmislite kako je došlo do te “ništa nas ne sluša” situacije. Ovakvo ponašanje deteta odgovor je na ponašanje njegove porodice. Kao i druge institucije i porodica, bez obzira na njenu veličinu, traži određenu strukturu i pravila. Pravila stvarate vi sami, ali je bitno da ih poštujete. Ništa više ne zbunjuje decu nego naše nedosledno ponašanje. Naravno, nije ovo jednostavno. Mališani će, prirodno, stalno istraživati do koje granice mogu da idu, vršeći pritisak na nas. Sa druge strane roditelji često ne mogu da odole svom mezimcu ili nemaju dovoljno vremena, energije i snage da ponove određeno pravilo i objasne detetu zašto je to tako. U tim trenucima jednostavnije rešenje je popustiti. Ali deca to ne razumeju na taj način. U stvari, u njihovoj svakodnevnici prepunoj novih saznanja i iskustva određena  rutina i pravila su dragocena. Predvidljivo ponašanje roditelja im pomaže da se osećaju sigurno i samouvereno. Zato trenirajte sa svojim detetov. Vežbajte strpljenje, doslednost, razumevanje, podršku. A kolut napred, skok u dalj, kraul stil i ostalo prepustite nekome ko je u tome bolji od vas.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org