Kako pomoći deci da se nose sa razvodom

Kako pomoći deci da se nose sa razvodom

Naslovna fotografija: positive.ws

 Za decu, razvod može biti stresan, tužan i zbunjujuć. U bilo kom uzrastu, deca mogu da se osećaju nesigurno ili ljuto zbog toga što se mama i tata rastavljaju. Kao roditelj, možete učiniti taj proces i njegove efekte manje bolnim za svoju decu. Pomaganje deci da se nose sa razvodom znači pružiti stabilnost u domu i nošenje sa potrebama svoje dece na ohrabrujući i pozitivan način. Neće biti brespekoran proces, ali ovi saveti mogu pomoći vašoj deci da se nose sa time.

 Pomaganje deci da se nose sa razvodom: Podržavanje svoga deteta kroz razvod

Kao roditelj, normalno je da se osećate nesigurno u vezi toga kako pružiti svome detetu pravu podršku kroz svoj razvod ili rastavljanje. Može biti neistražena teritorija, ali možete uspešno navigirati ovim uznemirujućim dobom – i pomoći deci da izađu iz toga voljena, samouverena i jaka.

Postoje mnogi načini na koje možete pomoći svojoj deci da se prilagode razvodu ili razdvajanju. Vaše strpljenje, ohrabrenje i sposobnost da ih saslušate mogu umanjiti tenzije dok se deca uče da se nose sa novim okolnostima. Pružanjem rutina na koje se deca mogu osloniti, podsećate decu da mogu računati na vašu stabilnost, strukturu i brigu. A ako uspete da održite funkcionalnu vezu sa svojim bivšim partnerom, možete pomoći deci da izbegnu stres koji ide uz gledanje roditelja u konfliktu. Taj tranzicionalni proces ne može proći bez mera poteškoća, ali možete uspešno smanjiti bol vaše dece tako što će njihovo dobro biti vaš prioritet.

Šta trebam od mame i tate: Dečija lista želja

 -  Trebam vas oboje da budete uključeni u moj život. Molim vas pišite pisma, zovite i pitajte me mnogo pitanja. Kada ne ostanete uključeni, osećam se kao da nisam važan/na i da me ustvari i ne volite.

 -  Molim vas prestanite se svađati i radite jako na tome da se slažete zajedno. Probajte da se složite oko stvari koje su vezane za mene. Kada se svađate u vezi mene, mislim da sam uradio/la nešto loše i osećam se krivim/om.

 -  Želim da vas oboje volim i uživam u vremenu koje provedem sa vama. Molim vas da me podržite u vremenu koje provedem sa svakim od vas. Ako se ponašate ljubomorno ili uzrujano, mislim da moram da biram strane i ljubav jednog roditelja više nego onoga drugoga.

 -  Molim vas komunicirajte direktno sa drugim roditeljom tako da ja ne moram da šaljem poruke od jednog do drugog.

 -  Kada pričate o mome drugom roditelju, molim vas, govorite samo lepe stvari, u suprotnom ne govorite ništa. Kada govorite zlobne, i ne fine stvari o mom drugom roditelju, osećam se kao da očekujete od mene da biram strane.

 -  Molim vas zapamtite da želim da oboje budete deo moga života. Računam na to da me i mama i tata odgoje, nauče šta je važno i pomognu mi kada imam probleme.

Izvor: Univerzitet u Misuriju

Pomaganje deci da se nose sa razvodom: Šta reći svojoj deci

Kada je vreme da kažete deci o razvodu, mnogi roditelji se ukoče. Napravite razgovor malo lakšim i za sebe i svoju decu tako što ćete ih pripremiti pre nego sednete da pričate. Ako možete očekivati teška pitanja, suočite se sa svojim strepnjama pre vremena i pažljivo planirajte ono što ćete im reći, tako ćete biti bolje opremljeni da pomognete svojoj deci da prime vest.

Šta reći i kako to reći

Koliko god da to može biti teško, potrudite se da imate empatičan ton i da najvažnije tačke spomenete na početku. Dajte svojoj deci iskreno ali prijateljski nastrojeno objašnjenje.

 -  Recite istinu. Vaša deca imaju pravo da znaju zbog čega se razvodite, ali dosadno dugački razlozi ih samo mogu zbuniti. Izaberite nešto jednostavno i iskreno kao „Ne slažemo se više“. Možda ćete trebati podsetiti svoju decu da iako se deca i roditelji nekada ne slažu uvek, ne znači da se roditelji i deca prestanu voleti ili da traže razvod.

 -  Recite „Volim te“. Međutim, koliko god jednostavno može zvučati, poruka da se vaša ljubav prema deci nije promenila je značajna poruka. Recite im da ćete se i dalje brinuti za njih na svaki mogući način, od pripremanja njihovog doručka do pomaganja oko zadaće.

 -  Obratite se promenama. Prisvojite pitanja svoje dece o promenama u njihvom životu tako što ćete priznati stvari koje će biti drugačije sada, i one koje neće. Neka znaju da se zajedno možete nositi sa svakim detaljem kako budete išli.

Izbegavajte okrivljivanje

Ključno je da budete iskreni prema svojoj deci, ali bez kritikovanja svoga partnera. To može biti posebno teško ukoliko je bilo bolnih događaja, kao što je nevera, ali sa malo diplomatije, možete izbeći igranje igre okrivljivanja.

 -  Predstavite ujedinjen front. Koliko god to možete, pokušajte da se unapred dogovorite oko objašnjenja vašeg razvoda ili rastave – i držite se toga.

 -  Isplanirajte svoje razgovore. Napravite plan da razgovarate sa svojom decom pre nego što napravite neke promene oko uslova življenja. I planirajte da razgovarate kada vaš supružnik bude tu prisutan, ukoliko je moguće.

 -  Pokažite uzdržanost. Imajte poštovanja prema vašem supružniku kada budete davali razloge za razvod.

Koliko informacija da date

Posebno na početku vašeg razvoda ili rastave, morate izabrati koliko ćete reći svojoj deci. Razmislite pažljivo o tome kako će određene informacije uticati na nju/njega.

 -  Budite svesni njihovog uzrasta. Generalno, mlađa deca trebaju manje detalja i biće im dovoljno jednostavno objašnjenje, dok starija deca će trebati više informacija.

 -  Podelite logističke informacije. Recite deci o njihovim dogovorima u vezi življenja, škole ili aktivnosti, ali nemojte ih preopteretiti u vezi detalja.

 -  Budite realni. Bez obzira koliko odlučite reći svojoj deci, setite se da te informacije moraju prije svega biti iskrene.

Pomaganje deci da se nose sa razvodom: Slušajte i razuverite/ohrabrite

Podržite svoju decu tako što ćete im pomoći da iskažu svoje emocije i posvetite se slušanju njihovih osećanja bez zauzimanja odbrambenog stava. Vaš sledeći posao je ohrabrivanje – ublažavanje strahova, ispravljanje nesporazuma i pokazivanje bezuvetne ljubavi. Zaključak: deca moraju znati da vaš razvod nije njihova krivica.

Pomozite deci da iskažu osećanja

Za decu, razvod se može činiti kao gubitak: gubitak roditelja, gubitak života koji su znali. Možete pomoći svojoj deci da tuguju i da se prilagode na nove okolnosti tako što ćete podržati njihova osećanja.

 -  Slušajte. Ohrabrite svoje dete da podeli svoja osećanja i zaista ih slušajte. Možda osećaju tugu, gubitak ili su frustrirani u vezi stvari koje niste očekivali.

 -  Pomozite im da nađu reči za svoja osećanja. Normalno je da deca imaju poteškoće sa izražavanjem svojih osećanja. Možete im pomoći tako što ćete primetiti njihovo raspoloženje i ohrabriti ih da pričaju.

 -  Pustite ih da budu iskreni. Deca će možda nerado podeliti svoja iskrena osećanja iz straha da vas ne povrede. Neka znaju da šta god da kažu, to je uredu. Ako nisu u mogućnosti da podele svoja iskrena osećanja, biće im teže da se nose sa njima.

 -  Prihvatite njihova osećanja. Možda nećete moći popraviti njihove probleme ili promenu iz tuge u sreću, ali je važno da prihvatite njihova osećanja, a ne da ih odbacujete. Možete takođe povećati poverenje tako što ćete im pokazati da razumete.

Raščistite nesporazume

Mnoga deca veruju da su oni imali nešto sa razvodom, prisećajući se vremena kada su se svađali sa roditeljima, dobili loše ocene ili bili u nevolji. Možete pomoći vašoj deci da se reše ovih zabluda.

 -  Ispravite. Ponovite zbog čega ste odlučili da se razvedete. Ponekad kada čuju pravi razlog vaše odluke, može pomoći.

 -  Budite strpljivi. Deca mogu da shvate jedan dan, a da budu nesigurna u vezi istog sledeći. Tretirajte nesporazum ili zbunjenost svoga deteta sa strpljenjem.

 -  Umirite/Uverite. Koliko god je to potrebno, uverite svoju decu da će oba roditelja nastaviti da ih vole i da oni nisu odgovorni za razvod.

Umirite/Uverite i pružite im ljubav

Deca imaju neverovatnu sposobnost da se oporave kada im je pružena podrška i ljubav koju trebaju. Vaše reči, akcije i sposobnost da ostanete konzistentni su važni alati da ponovo uverite svoju decu u svoju nepromenjenu ljubav.

 -  Oba roditelja će biti tu. Neka deca znaju da iako su se fizičke okolnosti vaše porodice promenile, vi ćete nastaviti da imate zdravu vezu punu ljubavi sa oba roditelja.

 -  Biće uredu. Recite deci da neće uvek sve biti lako, ali da ćete sve rešiti. Znanje da će sve biti uredu može pružiti vašoj deci podsticaj da daju novoj situaciji priliku.

 -  Bliskost. Fizička bliskost – u obliku zagrljaja, maženja po ramenu ili jednostavne blizine – ima moćan način ponovnog ohrabrivanja vašeg deteta u vašu ljubav.

 -  Budite iskreni. Kada su deca zabrinuta ili anksiozna, odgovorite iskreno. Ako ne znate odgovor, nežno recite da niste trenutno sigurni, ali ćete saznati i biće uredu.

Pomaganje deci da se nose sa razvodom: Obezbedite stabilnost i strukturu

Iako je dobro da deca nauče da budu fleksibilna, prilagođavanje prevelikom broju novih stvari odjednom može biti teško. Pomozite svojoj deci da se prilagode pružajući im što je više moguće stabilnosti i strukture u njihovom svakodnevnom životu.

Zapamtite da uspostavljanje strukture i kontinuiteta ne znači da treba da imate stroge rasporede ili da mamina i tatina rutina treba da bude potpuno ista. Ali stvarajući neke regularne rutine u svakom domaćinstvu i konstantno komuniciranje sa decom šta da očekuju će pružiti vašoj deci osećaj mira i stabilnosti.

Udobnost rutina

Koristi od rasporeda i organizacije za mlađu decu je vrlo prepoznato, ali mnogi ljudi ne shvataju da starija deca vole rutinu, takođe. Deca se osećaju sigurnije i na sigurnom kada znaju šta sledeće da očekuju. Znajući to, čak iako promene kuću, večeru prati kupanje, onda zadaća, na primer, i to može umiriti dete.

Održavanje rutine također znači nastavljanje pridržavanja pravila, nagrada i discipline sa vašom decom. Odolite iskušenju da razmazite svoju decu tokom razvoda bez pomeranja granica ili dozvoljavanja da krše pravila.

Pomaganje deci da se nose sa razvodom: Brinite se o sebi

Prvo sigurnosno pravilo u avionu u slučaju nužde je da prvo stavite sebi masku sa kiseonikom pre nego što je stavite na svoje dete. Važna poruka: brinite se o sebi kako biste mogli biti tu za svoju decu.

Vaš lični oporavak

Ako možete biti mirni i emocionalno prisutni, vaša deca će biti smirenija. Sledeći koraci su tu za vaše lično dobro i perspektivu:

 -  Vežbajte često i jedite zdravo. Vežbanje oslobađa stres i frustraciju koji su vezani za razvod. I ako kuvanje za jednu osobu može biti teško, zdrava ishrana će učiniti da se osećate bolje, unutra i spolja – tako da izbegavajte brzu hranu.

 -  Viđajte često svoje prijatelje. Može biti lako da ne viđate porodicu i prijatelje koji će pitati o razvodu – ali činjenica je da trebate odvlačenje pažnje. Recite prijateljima da izbegavaju tu temu, oni će razumeti.

 -  Vodite dnevnik. Zapisujte svoja osećanja, misli i raspoloženja, što vam može pomoći da otpustite napetost, tugu i ljutnju. Kako vreme prolazi, možete se osvrnuti na to koliko ste napredovali.

Trebaćete podršku

U najmanju ruku, razvod je komplikovan i stresan – i može biti razarajući bez podrške.

 -  Oslonite se na prijatelje. Pričajte sa prijateljima ili grupama za podršku o svojoj ogorčenosti, ljutnji i frustraciji – bilo kakva da su vaša osećanja – kako ih ne biste prenosili na svoju decu.

 -  Nikada ne dozvolite da vaša deca budu izduvni ventil za negativna osećanja. Šta god da radite, ne koristite vašu decu kako biste razgovarali sa njima kao sa prijateljem.

 -  Nastavite da se smejete. Pokušajte da ubacite humor i igru u vaš život i život svoje dece koliko god je to moguće; oslobađa stres i može vam pružiti odmor od tuge i ljutnje.

 -  Vidite terapeuta. Ako osećate intenzivnu ljutnju, strah, tugu, sramotu ili krivicu, potražite profesionalnu pomoć kako biste radili na tim osećanjima.

Pomaganje deci da se nose sa razvodom: Radite sa svojim bivšim partnerom 

Borite se sa tim da zajedničko starateljsvo uspe?

Konflikti između roditelja – bili oni razdvojeni ili ne – mogu biti veoma štetna za decu. Ključno je da izbegavate da vaša deca budu u sredini tih svađi, ili da ih terate da se osećaju kao da moraju da biraju između vas.

Pravila procenjivanja

Zapamtite da je vaš cilj da izbegnete dugotrajan stres i bol vaše dece. Sledeći saveti im mogu pomoći:

 -  Neka to bude negde drugo. Nikada se ne svađajte pred svojom decom, bilo da je uživo ili preko telefona. Zamolite svoga bivšeg partnera da to bude neki drugi put ili uopšte prestanite sa tim razgovorom.

 -  Taktizirajte. Suzdržite se od razgovora sa vašom decom u vezi detalja o ponašanju drugog roditelja. To je najstarije pravilo u knjizi: ako nemate nešto lepo za reći, onda ne govorite ništa.

 -  Budite fini. Budite kulturni u obraćanju sa svojim bivšim partnerom. Ovo ne samo da stvara dobar primer za vašu decu, već i čini da se i vaš bivši partner ophodi na isti način.

 -  Gledajte to sa vedrije strane. Odaberite da se fokusirate na snage svih članova porodice. Ohrabrite decu da čine isto.

 -  Radite na tome. Neka vam bude prioritet da stvorite prijateljski odnos sa svojim bivšim partnerom što je pre moguće. Gledajući vas kako ste prijateljski nastrojeni će uveriti vašu decu i naučiti ih veštinama rešavanja problema.

Šira slika

Ako se nađete s vremena na vrijeme u svađi sa svojim bivšim partnerom zbog detalja oko roditeljstva, pokušajte napraviti kroak nazad i setiti se šire slike.

 -  Odnos sa oba roditelja. Šta je najbolje za vašu decu na duže staze? Dobar odnos sa oba roditelja kroz svoj život.

 -  Širi pogled. Ako možete zadržati dugoročnije ciljeve – sa fizičkim i mentalim zdravljem vaše dece i vašom samostalnošću na umu- možete izbeći nesporazume oko dnevnih detalja. Mislite unapred kako biste ostali smireni.

 -  Dobro svih. Sreća vaše dece, vas i, da, vašeg bivšeg partnera treba da budu osnove šire slike vaših novih života nakon razvoda.

Pomaganje deci da se nose sa razvodom: Znajte kada da tražite pomoć 

Neka deca prođu kroz razvod sa nekoliko problema, dok druga prolaze kroz teško razdoblje. Normalno je za decu da iskuse lepezu različitih emocija, ali vreme, ljubav i ohrabrenje bi im trebali pomoći da se iscele. Ako vaša deca budu preopterećena, možda ćete trebati tražiti profesionalnu pomoć.

Normalne reakcije na razvod i rastavu

Iako jaka osećanja mogu biti teška za decu, sledeće reakcije se smatraju normalnim za decu.

 -  Ljutnja. Mogu ispoljiti ljutnju, bes i gnev prema vama i vašem supružniku jer ste im uništi njihov pojam normalnog.

 -  Anksioznost. To je normalno, kada su deca suočena sa velikim prilikama u životu.

 -  Blaga depresija. Tuga u vezi novonastale porodične situacije je normalna, a tuga zajedno sa osećaj bespomoćnosti i beznađa može prerasti u blagi oblik depresije.

Trebaće neko vreme dok vaša deca ne raščiste svoje probleme u vezi razvoda ili rastave, ali trebalo bi da vidite postepen napredak tokom vremena.

Crveni znaci upozorenja za ozbiljnije probleme

Ako se stvari pogoršaju nakon nekoliko meseci, moguće je da je vaše dete zapalo u depresiju, anksioznost ili ljutnju koja bi zatražila dodatnu podršku. Obratite pažnju na sledeće znake upozorenja na depresiju ili anksioznost uzrokovanu razvodom:

 -  Problemi sa snom

 -  Loša koncentracija

 -  Problemi u školi

 -  Upotreba droga ili alkohola

 -  Samopovređivanje, rezanje ili poremećaji sa ishranom

 -  Česti ispadi besa ili nasilja

 -  Povlačenje od voljenih osoba

 -  Odbijanje nežnosti i iskazivanja ljubavi

 

Diskutujte o ovim ili drugim znacima upozorenja sa doktorom svoga deteta, učiteljima ili dečijim terapeutom za usmerenje kako da se nosite sa određenim problemima.

Izdvajamo

Priče za laku noć

kuvar.vrtic.org